Кламер БГ - Новини: Президентът поиска механизъм за формирането на единна външна политика

Президентът поиска механизъм за формирането на единна външна политика

България

|
Четв, 20 Юли 2017г. 20:07ч.
Президентът поиска механизъм за формирането на единна външна политика

Президентът Румен Радев се обяви в четвъртък за създаването механизъм, който да формира единни български позиции за външната политика.

"Имаме нормативен вакуум относно процеса как точно се изработва. Нагледали сме се в миналото как колкото играчи имаме на външната политика, толкова позиции има България. Трябва да има една външна политика и тя трябва да бъде ясно дефинирана. Това е моята амбиция, заедно с външно министерство и с и вашата експертиза да изготвим ефективен процес как тази политика да се разработва и споделя от всички институции", заяви Радев по време на годишната среща на българските посланици зад граница.

По думите му за ефективността на външната политика са необходими ясна визия и приоритети и наличието на ясни механизми за изработването на единна национална позиция.

След встъпването си в длъжност обаче Радев демонстрира собствена позиция, противоречаща на официалната българска политика, формирана от правителството по ключови въпроси. Той се обяви за вдигане на санкциите срещу Русия, въпреки единната позиция на европейските държави, че те трябва да останат докато Москва не изпълни Минските споразумения за Украйна. Освен това той системно критикува споразумението между ЕС и Канада, известно като СЕТА, въпреки че правителството го подкрепи на европейско ниво.

ЕС трябва да започне да говори с Русия

Пред българските посланици Радев посочи още, че "трябва да престанем да говорим за Русия, а да започнем да говорим с нея".

"Трябва да имаме диалог Русия - ЕС, за да имаме прагматични решения", добави той.

Радев определи САЩ като стратегически съюзник на България и се обяви за задълбочаване на сътрудничеството с Вашингтон в областта на сигурността, борбата с тероризма, диверсификацията на енергийните източници.

Президентът посочи, че основната задача пред страната ни през следващата година е успешното провеждане на председателството на Съвета на ЕС.

"Председателството на ЕС не е, за да извлечем ползи, те ще дойдат на по-късен етап", добави Радев.

Според него българското правителство е задало ясни и добре структурирани приоритети за председателството на Съвета на ЕС.

"Да, амбициозни са. Важно е да променим нагласите на хората за това председателство. Трябва да покажем, че България може да бъде лидер и може да управлява процесите в ЕС, тогава ще дойдат ползите", добави той.

"Европа на различни скорости е факт"

Президентът коментира, че Европа на различни скорости е факт и България не може да каже на държавите, които са по-напред от нас да спрат и да изчакат малко.

"Напротив за нас най-важно е да знаем, че бягаме на същия стадион в същата писта. Акцентът ще бъде на засилените сътрудничества и там трябва да бъдем изключително активни“, посочи Радев.

Във връзка с амбицията на правителството да вкара страната в т. нар. чакалня на Еврозоната, Радев отбеляза, че въпросът трябва да е кога и при какви условия ще влезем в нея и предупреди, че "трябва да внимаваме от бързане да не навредим повече".

Той коментира още, че всички български институции работят в пълен синхрон за приемането на държавата в Шенгенското пространство.

"Мястото на България е в Шенген. Крайно несправедливо и нерационално е ние да защитаваме европейските граници, да се грижим за сигурността на европейските граждани, а да нямаме достъп до единната информационна система. В това трябва да убеждаваме всеки ден", подчерта Радев.

mediapool.bg