Кламер БГ - Новини: Иран се закани да отмъсти на Израел за убийството на видния ядрен учен

Иран се закани да отмъсти на Израел за убийството на видния ядрен учен

Свят

|
Съб, 28 Ноем 2020г. 14:16ч.
Иран се закани да отмъсти на Израел за убийството на видния ядрен учен

Иранският президент Хасан Рохани обвини в събота Израел за убийството на видния ирански учен Мохсен Фахризаде преди ден, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Фахризаде почина в болница, след като нападатели го застреляха в колата му край Техеран. Ученият отдавна е подозиран на Запад, че е мозъкът зад тайната иранската програма за създаване на ядрена бомба.

Според изявлението на Рохани, цитирано по телевизията, това "кърваво престъпление" е дело на "наемническия узурпаторски ционистки режим", както иранските управляващи кръгове наричат Израел.

"Убийството на мъченика Фахризаде показва отчаянието на нашите врагове и дълбочината на тяхната омраза . . . Неговото мъченичество няма да забави нашите постижения", подчерта президентът.

Смъртта на иранския учен може да провокира конфронтация между Иран и неговите неприятели в последните седмици от президентството на Доналд Тръмп в САЩ, както и да усложни усилията на новоизбрания президент Джо Байдън да се върне към политиката на размразяване с Иран, започната при президентството на Барак Обама, отбелязва Ройтерс.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей призова в събота за "окончателно наказание" за онези, които стоят зад вчерашното убийство на видния ирански учен Мохсен Фахризаде, чието име се свързва с иранската военна ядрена програма, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението на Хаменей е публикувано на неговия официален сайт. Той нарича Фахризаде "прочутият и изявен учен на страната в ядрената и отбранителната сфера".

Хаменей посочва, че "окончателното наказание на извършителите и онези, които стоят зад тях, е първи приоритет" за Иран.

Същевременно Израел обяви висока степен на тревога в своите посолства по света, след като Иран заплаши с отмъщение, съобщи Ройтерс, цитирайки израелската телевизия Ен12.

Говорител на израелското външно министерство каза по този повод, че министерството не коментира въпроси на сигурността, засягащи неговите представители в чужбина.

Европейският съюз осъди убийството на Фахризаде. "На 27 ноември в Иран служител на иранското правителство и няколко цивилни бяха убити при поредица от нападения. Това е криминално престъпление, противоречащо на принципа за защита на човешкия живот, за който се застъпва Европейският съюз. Върховният представител за външните работи и политиката на сигурност на ЕС, Жозеп Борел изразява съболезнованията си на членовете на семейството на жертвите и пожелава на пострадалите бързо възстановяване. В това време на несигурност е по-важно от всякога всички страни да запазят спокойствие и да проявят максимална сдържаност, за да избегнат ескалация, която не може да бъде в интерес на никого", се казва в комюникето.

mediapool.bg