Кламер БГ - Новини: Президентът Радев ще участва в срещата на върха за климата в Ню Йорк

Президентът Радев ще участва в срещата на върха за климата в Ню Йорк

Свят

|
Нед, 22 Септ 2019г. 13:21ч.
Президентът Радев ще участва в срещата на върха за климата в Ню Йорк

Президентът Румен Радев започва днес работно си посещение в Ню Йорк за участие в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН. По време на визитата Радев ще се включи в срещата на най-високо равнище по въпросите за климата и ще изнесе реч пред Общото събрание на световната организация.

Акцент в програмата днес е среща на Радев с българската общност. От 19.30 ч. местно време президентът и неговата съпруга Десислава Радева ще отбележат празника на независимостта на България. Място на събитието е Генералното консулство в Ню Йорк.

Темата за българите зад граница бе една от основните в речта на държавния глава пред Народното събрание при старта на новия политически сезон. В началото на месеца от трибуната на парламента Радев лансира идея за даване право на българи по рождение, придобили двойно гражданство да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент.

В понеделник започва участието на президента в 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. На преден план е среща на върха, на която световните лидери се очаква да призоват за по-твърди действия в отговор на ескалиращата криза с климата.

В делегацията в Ню Йорк, ръководена от българския държавен глава, се включва и заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

mediapool.bg