Кламер БГ - Новини: Президентът: Песимист съм, че ВСС ще вземе рационално решение за Гешев

Президентът: Песимист съм, че ВСС ще вземе рационално решение за Гешев

България

|
Ср, 09 Фев 2022г. 13:10ч.
Президентът: Песимист съм, че ВСС ще вземе рационално решение за Гешев

Президентът: Песимист съм, че ВСС ще вземе рационално решение за Гешев

Удовлетворен съм, че Конституционният съд (КС) решително потвърди внесеното от служебия правосъден министър Янаки Стоилов искане (за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев) и потвърди несъстоятелността на решението на мнозинство на Висшия съдебен съвет (ВСС), което не го допусна за разглеждане. Това коментира в сряда президентът Румен Радев по време на посещението си в Медицинския университет в София.

Радев заяви, че е песимист, че този състав ВСС ще вземе рационално решение за Гешев, когато настоящият правосъден министър Надежда Йорданов внесе ново искане за отстраняването на главния прокурор.

Президентът е един от от най-острите критици на действията на Иван Гешев, който преди три години публикува подслушани от службите разговори на президента, а след това нахлу с Бюрото по защита в президентството.

Според Радев управляващите трябва да се опитат да извършат решителна съдебна реформа, защото "миналото ще се опита да вземе реванш". Президентът коментира в този контекст и решението на прокуратурата да призове премиера Кирил Петков на разпит.

"Това е форма на институционално изнудване. Очаквам лидерите на управляващата коалиция да предприемат решителни действия", каза Радев. "Между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество", обясни президентът.

Той сподели очакването си правителството "да бъде много по-открито и прозрачно, за да снеме съмненията, че се вземат задкулисни решения", включително по казуса с "Булгаргаз".

Румен Радев подкрепи решението за прекратяване на законовата възможност за предоставяне на "златни паспорти" и обясни, че указите се подписват от вицепрезидента Илияна Йотова. Президентът обясни, че тя е инициирала допълнителни проверки преди да подпише указа. Според Радев българите от българските исторически граници трябва да вземат много по-лесно български паспорти.

mediapool.bg