Кламер БГ - Новини: Президентът: Има опасност военното разузнаване да се политизира

Президентът: Има опасност военното разузнаване да се политизира

България

|
Пон, 05 Авг 2019г. 16:07ч.
Президентът: Има опасност военното разузнаване да се политизира

Президентът Румен Радев очаквано наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване, които дават възможност и цивилни да оглавяват службата.

Според държавния глава промените създават "риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет".

Той припомня, че военните не могат да членуват в политически партии, докато за цивилните няма подобно ограничение.

Освен това има опасност цялото ръководство на службата да се окаже цивилно, тъй като вече има възможност зам.-директорите да са без пагони.

Промените дават възможност директора на службата да довърши мандата си, ако навърши пенсионна възраст. Радев обаче не е съгласен с това.

"Това разрушава изначално съществуващата, укрепвана с годините и всеобщо приетата строга йерархична система на израстване на кадрите във въоръжените сили. Без отговор остава въпросът защо такова правило се въвежда само за директора на Служба "Военно разузнаване“, но в други аналогични случаи няма да е допустимо оставането на доказани професионалисти като цивилни лица на длъжности за военнослужещи. Създаване на такава уредба само в Закона за военното разузнаване без наличието на принципни аргументи третира неравно всички други военнослужещи", посочва той.

Управляващите задействаха законовите промени, след като военната прокуратура повдигна обвинения срещу директора й Пламен Ангелов и предшественика му Светослав Даскалов в длъжностно престъпление за това, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.

Очаквано Ангелов подаде рапорт за освобождаване от поста. Военният министър Красимир Каракачанов първоначално не беше готов да се раздели с него и министерството обяви, че от службата няма теч на информация.

След това обаче прие рапорта и обясни, че след като Пламен Ангелов бъде освободен от поста ще влезе в екипа му. Така на практика той потвърди съмненията си в силата на прокурорските обвинения.

Междувременно парламентът бързо прие законовите поправки.

Според различни източници, за фаворит се смята сегашният заместник-директор на службата Янко Златанов, който преди това е работил в МВР и ДАНС.

Той е в службата едва от миналата година и не е военен, въпреки че има военно образование.

Румен Радев обаче обяви, че не е съгласен цивилен да оглави военното разузнаване.

Управляващите лесно ще преодолеят ветото, но след това трябва да съгласуват с Радев името на новия шеф.

Друга опция е да се подготви нова законова промяна, която да отмени изискването шефът на военното разузнаване да се назначава с президентски указ.

mediapool.bg