Кламер БГ - Новини: Президентът: Властта режисира провокациите, довели до несъразмерно полицейско насилие

Президентът: Властта режисира провокациите, довели до несъразмерно полицейско насилие

България

|
Четв, 03 Септ 2020г. 21:03ч.
Президентът: Властта режисира провокациите, довели до несъразмерно полицейско насилие

"Властта режисира провокации, които дадоха повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти. Пострадалите са десетки - както сред гражданите, така и сред органите на реда", заяви президентът Румен Радев в специално обръщение по повод събитията от 2 септември вечерта.

Той призова протестиращите и органите на реда да запазят спокойствие и да не позволяват да бъдат "въвличани в сценарий за оцеляването на компрометираната от насилие и корупция власт".

"Управляващите дори сведоха хилядите мирно протестиращи български граждани до криминален контингент. С това осветиха истинския манталитет на властта, която години наред ограбва България", посочи държавният глава в четвъртък вечерта.

Радев подчерта, че междувременно пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за проекта за нова конституция, концесионират се плажове, обещават се постове, раздават се пари. "Опитът да се прокара нелепа, но угодна за статуквото конституция със силата на парите и под заслона на полицейските щитове е престъпно посегателство над бъдещето на България", добави той.

По думите му тези действия на управляващите могат да хвърлят страната в дългосрочна безизходица. Радев добави, че под полицейска охрана "парламентаристите от мнозинството, които не смеят да погледнат своите избиратели в очите", са отхвърлили поредното му вето – това на промените в закона за подземното богатство.

В края на изявлението си президентът отново призова за незабавната и безусловна оставка на правителството.

По-рано управляващата партия ГЕРБ оправда оставането си на власт именно с ексцесиите, разиграли на антиправителствения протест в сряда вечерта. Партията на премиера Бойко Борисов обяви, че политическата отговорност за вандалски прояви и насилие, разиграли се на площада, носи президентът Румен Радев, а техническата отговорност е на официалните организатори на протеста от "Отровното трио".

Адв. Николай Хаджигенов от триото коментира, че снощната ескалация на напрежението не би могла да бъде възможна без съдействието на полицията. Той даде пример с това, че униформените проверяваха багажа на всички, които пристигаха в района на протеста, но по някакъв начин са пропуснали хора с десетки бомби. "Полза от насилието в този му вид има само Борисов", смята Хаджигенов.

mediapool.bg