Кламер БГ - Новини: Президентските избори в Беларус не вървят по сценария на Лукашенко

Президентските избори в Беларус не вървят по сценария на Лукашенко

Свят

|
Пет, 19 Юни 2020г. 19:17ч.
Президентските избори в Беларус не вървят по сценария на Лукашенко

На 9 август в Бералус ще се проведат президентски избори и за първи път от много време насам резултатът от тях може да бъде непредсказуем. След 26-годишно управление на Александър Лукашенко хората са готови да гласуват дори за малкоизвестни и неизкушени в политиката кандидати, само за да се смени властта на страната, пише в петък руската секция на ББС.

Лукашенко отговаря със сила: арести и обиски. И всичко това става на фона на пандемията, икономическата криза и в условия, когато и Москва, и Западът са прекалено заети със своите собствени проблеми, добавя британската медия.

ПСИХ03%

На 12 юни в Минск милицията задържа пратка със стоки, предназначени за известен столичен магазин за подаръци и сувенири. Стоките – 400 обикновени тениски, всичко с документите за тях е наред, твърдят собственикът на магазина и превозвачът. И двамата сега са обект на проверка от отдела за борба с икономическите престъпления, данъчната инспекция и санитарните служби.

Всичко е заради надписа на тениските: ПСИХ03% (психоза 3 процента – бел. ред.). Три процента (и прякорът "Саша 3%", даден от язвителните коментатори) получи действащият президент Александър Лукашенко в интернет-допитванията по въпроса "За кого ще гласувате на изборите?". Такива допитвания се появиха в няколко частни медии. Алтернативните кандидати набираха в тях от 20 до 40%. Тези анкети не могат да бъдат определени като сериозни социологически проучваания, но въпреки това на медиите настоятелно бе "препоръчано" да ги скрият. С напомнянето, че още през 2012 година в Кодекса за административните нарушения в Беларус бе внесен член, наречен "Незаконно провеждане на допитвания до общественото мнение".

Същевременно официални данни за рейтинга на Лукашенко и другите кандидати няма, тъй като независимите социологически институти бяха изгонени от страната, припомня ББС.

А като "психоза" и "коронапсихоза" самият Лукашенко определи реакцията на ръководствата на онези страни, които заради пандемията предприеха строги мерки за изолация. Властите в Беларус решиха да минат без такива мерки. На 9 май Минско проведе многолюден парад, в страната работят ресторантите, стадионите и фризьорските салони, студентите и учениците прекаснъха само за кратко занятията си. По официални данни в Беларус са регистрирани 55 хиляди заразени с коронавирус, като всеки ден към тях се добавят по над 700 нови случаи.

В хода на кампанията Лукашенко често демонстрира повишена емоционалност. В едно от изказванията си той обеща да "напомни" на страната, как "някои ръководители" но постсъветски държави в Централна Азия въвеждаха ред с "автомат на врата", разстрелвайки бунтовниците.

В Беларус десетки хора вече бяха задържани или арестувани, въпреки че предизборната кампания едва е започнала.

За участие в прояви по издигането на кандидати за президент за месец и половина бяха осъдени 97 души на общо 1246 денонощия административен арест. 105 души бяха глобени на обща сума около 90 хиляди беларуски рубли (около 40 хиляди долара), съобщава лишеният от регистрация, но продължаващ да действа в страната правозащитен център "Весна" (Пролет).

Наказани бяха блогъри, фермери, работници, пенсионери – всички те по време на тези прояви критикуваха действащата власт и заявяваха: "Който и да е, само не Лукашенко".

"Революция на подписките"

Многолюдните опашки от хора, наредили се, зада се подпишат за алтернативни кандидати за президент, бяха наречени "революция на подписките". Такива опашки имаше не само в столицата, но и в малки градчета, които досега винаги бяха смятани за опора на президента.

Хората чакат с часове на тези опашки. Някои носят чехли - символ на протестното движение срещу президента Александър Лукашенко, сравнявайки го с хлебарка, която искат да смачкат. "Стоп, таракан" (хлебарка) е лозунгът на кампанията на популярния блогър Сергей Тихановски в полза на кандидатурата на неговата съпруга Светлана. Домашните чехли или пантофи (тапочки), като оръжие против хлебарки, стана символ на протеста, който доби популярност в интернет като "тапочная революция".

Така Лукашенко се сблъсква с най-голямото си политическо предизвикателство от години. Общественото недоволство от подхода му към пандемията от коронавирус се съчетава с оплакванията заради икономиката и правата на човека, подсилвайки опозицията срещу неговото управление.

За да се изправят срещу него на 9 август, кандидатите се нуждаят от подписите на 100 000 избиратели. Затова мнозина се редяха на опашки, дълги по километър, за да се подпишат за голям брой кандидати.

Лукашенко сравни поддръжниците на опозицията с престъпни банди и ги обвини, че разпалват размирици, подобни на протестите на Майдана през 2014 г., които свалиха от власт подкрепяния от Москва президент на Украйна. "Искам да предупредя вас и всички, които ни слушат, че няма да има Майдан в Беларус", каза той.

Репресии

И репресиите не закъсняха. На 12 юне около петнадесет души бяха арестувани от служителите на реда в Беларус при акция в банка, ръководена доскоро от политически съперник на президента. Новината беше съобщена лично от държавния глава, който каза, че "не се страхува от никого".

Пресслужбата на президента съобщи, че "петнадесетина души са били арестувани" вчера в "Белгазпромбанк" - дъщерно дружество на руския гигант "Газпром". Банката беше ръководена от бизнесмена Виктор Бабарико до започване на предизборната му кампания за президентските избори.

Самият Бабарико разкритикува претърсванията в "Белгазпромбанк" и други фирми, извършени от подчинения на президента Комитет за държавен контрол в рамките на разследване на укриване на данъци и пране на пари. Бабарико каза, че целта е била "упражняване на натиск" върху него и срещу негови приятели и колеги. Според Бабарико, това ясно показва, че "представителите на настоящата власт са готови да използват всички средства, за да попречат на честните избори".

"Не ме е страх от никого. Тази ситуация не е в мой интерес, но трябваше да спрем злодеите, снощи те разказаха всичко. Следователно той (Бабарико) ще трябва да каже всичко", каза на другия ден Лукашенко. "Това, което най-много ме порази, е, че този разбойник, не мога да го нарека другояче, казва: " Нямам нищо общо с това. Те са виновни", беше цитиран Лукашенко от държавната информационна агенция БелТА. "Но те не са му само заместници. Те са една шайка", заключи държавният глава.

Вчера Бабарико бе задържан. По думите на адвокатите му той е отведен за разпит от полицията. На адвокатите на Бабарико не е било позволено да влязат в сградата, в която е отведен, и не са уведомени какъв е правният му статут, казаха те. "Това е крещящо нарушение на конституционното право на защита", каза единият от адвокатите, Дмитрий Лоевски. Предизборният екип на Бабарико съобщи, че властите претърсват дома на кандидат-президента.

По-късно стана ясно, че Виктор Бабарико е обвинен в измама и пране на пари. Задържан е и сина му Едуард, който е обвинен в неплащане на данъци.

Бабарико е бивш директор на местното подразделение на руската "Газпромбанк", чиито офиси бяха обискирани по-рано този месец по дело за укриване на данъци и пране на пари. На "Белгазпромбанк" временно беше назначен синдик, а 15 нейни служители бяха задържани.

Тази седмица друг кандидат на изборите обяви, че ще продължи с кампанията си, въпреки че са й били отправени заплахи да й бъдат отнети децата.

Светлана Тихановская реши да се кандидатира, след като съпругът й, противопоставящ се на Лукашенко блогър, беше арестуван миналия месец по обвинение, че поставя под заплаха обществения ред.

Два дни по-рано кандидатката за президент на Беларус Светлана Тихановска съобщи, че са й били отправени заплахи с искане да се откаже от надпреварата.

"Намирам се в Гомел, пристигнах тук, за да започна да предавам подписите, събрани в моя подкрепа. На вратата на една от администрациите ми позвъни някой, който заплаши мен и децата ми, като каза, че не трябва да продължавам това пътуване", заяви Тихановска. "Изправена съм пред избор: децата или по-нататъшната борба. Мисля, че моят избор е очевиден. Моля ви да се отнесете с внимание към всяко решение, което ще взема", заяви още тя.

Претендентката съобщи, че необходимите за регистрация на кандидатурата й за президент 100 000 подписа вече са събрани. Тъй като мнозина координатори на инициативната група бяха задържани от полицията, се налага Тихановска сама да предава събраните подписи в районните и градските избирателни комисии, обикаляйки страната.

Събирането на подписи за издигане на кандидатури започна на 21 май. Подписи събират 13 инициативни групи от 15-те първоначално регистрирани от Централната избирателна комисия. Двама претенденти за президент на Беларус се отказаха от надпреварата. Кандидатите трябва да се регистрират между 5 и 14 юли.

Съпругът на Светлана, блогърът Сергей Тихановски бе задържан миналия месец по време на протестна акция край Минск и му бяха повдигнати обвинения в нарушаване на обществения ред и нападение над полицай. Той може да бъде осъден на три години затвор. Заради задържането обаче, той не можа да се кандидатира лично за президент, поради което мястото му бе заето от неговата съпруга.

Беларуският опозиционен лидер Микола Статкевич, който в момента излежава присъда от 15 дни затвор, в понеделник беше осъден на още 15 дни. Присъдата е произнесена в отсъствието на Статкевич и на адвоката му, а съдът е отказал да съобщи на адвоката мотивите за новата присъда.

Беларуският опозиционер беше арестуван на 31 май на път за демонстрация в столицата Минск. На следващия ден той беше осъден на 15 дни затвор за организиране на друг неразрешен протест в края на май.

Друг беларуски опозиционер, Павел Северинец, който излежава присъда от 15 дни затвор, отново беше осъден, този път на 30 дни затвор. Северинец беше арестуван в началото на юни в центъра на Минск, докато събираше подписи в подкрепа на искане в президентските избори да участват кандидати на опозицията.

Днес кандидатът за президент и лидер на движението "За свобода" Юрий Губаревич получи 15 денонощия арест за участие в неразрешена проява в рамките на събиране на подписи за издигане на номинации за кандидат-президент, съобщи сайтът на правозащитна организация "Весна" ("Пролет"). Според правозащитниците Губаревич не е признал вината си. Той е заявил пред съда, че не е вземал участие в незаконната акция, а се е намирал до Комаровския пазар на разрешена от властите акция за събиране на подписи в подкрепа на номинирането си за кандидат-президент. Съдът, от своя страна, постанови, че Губаревич е взел участие в митинг, който не е свързан с изборите, на който е скандирал различни лозунги.

Общо по данни на беларуските правозащитници, днес в съдилищата на Минск се разглеждат административни дела срещу близо 20 души, участвали в предизборни прояви. Съдилищата вече са постановили за повечето от тях административен арест и глоби.

Лекашенко обвини Москва и Запада, че се опитват да дестабилизират страната му

Ден след ареста на Бабарико на фона на кампанията срещу потенциалните му съперници в петък Александър Лукашенко обвини Москва и Запада, че се опитват да дестабилизират страната му.

"Днес всички геополитически интереси са съсредоточени върху Беларус, както на Запада, така и на Изтока", заяви Лукашенко на правителствено заседание.

Наблюдавайки ситуацията в последните дни, виждам, че определени сили се активизират, разклащайки положението в страната, каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Той увери, че властите са успели да попречат на мащабен план за дестабилизиране на Беларус и организиране на масови протести от рода на Майдана в Киев.

Маските бяха свалени и то не само на някои марионетки у нас, а и на кукловодите им отвъд пределите на Беларус, подчерта Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

Лукашенко обвини Бабарико, че иска да приватизира страната, и намекна, че е финансиран от Москва.

Коментирайки ситуацията, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес увери, че Москва не подкрепя никой конкретен кандидат на беларуските избори на 9 август. "Смятаме, че става въпрос за вътрешни работи на Беларус и не възнамеряваме да се месим в тях", каза той.

Европейският съюз призова беларуските власти незабавно да освободят Виктор Бабарико и сина му, и да осигурят истински конкурентни условия в предизборната кампания. Това се казва в разпространено днес изявление на представител на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

ЕС призова също да бъдат освободени "всички задържани активисти", да не се допуска лошо отношение към тях в ареста, и в пълен обем да се спазват правата на човека и международните ангажименти.

"В контекста на предстоящите в Беларус на 9 август президентски избори ЕС активно призовава беларуските власти да осигурят съдържателна и конкурентна политическа надпревара. Нито на един потенциален кандидат не трябва да се създават пречки при процедурата за регистрация чрез политически мотивирани забранителни мерки", се казва в изявлението.

Предизвикателство от неочаквана посока

В президентската кампания през 2010 година участваха известни беларуски опозиционери. Сега на тяхно място са претенденти, стояли на заден план, подрастващи политици, пише ББС.

Режимът много години работеше за отслабване и маргинализиране на всякаква опозиция. Много опозиционни лидери за две десетилетия не успяха да реализират своите планове и идеи и получиха клеймото на неудачници.

Но по време на тази кампания, която изглеждаше "в кърпа вързана" за Лукашенко, изведнаж се появиха нови лица. Хора, успяли в своите професии, след които не се влачи шлейфът на поражението. Така че за режима на Лукашенко предизвикателството дойде оттам, откъдето той не го очакваше.

mediapool.bg