Кламер БГ - Новини: Президентски съветник е незаконно арестуван, реши съдът

Президентски съветник е незаконно арестуван, реши съдът

България

|
Четв, 19 Ноем 2020г. 14:14ч.
Президентски съветник е незаконно арестуван, реши съдът

Съветникът по отбраната на държавния глава Илия Милушев е бил незаконно арестуван при прокурорската акция в президентството през юли. Това е постановил Софийският районен съд, пред който е обжалвана заповедта за 24-часовото му задържане, съобщи ДеФакто.

Милушев бе задържан на 9 юли, след като прокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели нахлуха в президентството, за да претърсват и изземват доказателства. По-късно главният прокурор Иван Гешев се похвали, че действията им били одобрени не от един, а от двама различни съдии – от специализирания и от военния съд.

Акцията в президентството бе един от катализаторите за масовите антиправителствени протести през лятото. Другата основна причина бе общественото недоволство, избухнало след акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов при летния сарай на Ахмед Доган в Росенец.

След ареста му Милушев бе обвинен като подбудител на длъжностно престъпление. Разследващите твърдят, че той е подбудил бивш служител на разузнаването да му предаде секретни документи, чрез които трябвало да се навреди на шефа на разузнаването.

Арестът на Милушев е незаконен – той е извършен от полицията по устно разпореждане на прокурор, се посочва в съдебното решение. Не е имало данни президентският съветник да е съпричастен към приписваното му престъпление. Още повече – преди задържането му е разпитван във връзка със същото разследване и винаги се е явявал.

"B зaпoвeдтa тpябвa дa e пocoчeнo нe caмo пpaвнoтo ocнoвaниe, нo и ĸoнĸpeтни фaĸтичecĸи oбcтoятeлcтвa. B cлyчaя в oбжaлвaнaтa зaпoвeд липcвaт oбeĸтивиpaни ĸaĸвитo и дa билo фaĸти и oбcтoятeлcтвa зa нaличиeтo нa ĸoнĸpeтни и oбeĸтивни дaнни, coчeщи нa oбocнoвaнo пpeдпoлoжeниe, чe лицeтo, cпpямo ĸoeтo e пocтaнoвeнo зaдъpжaнeтo, e извъpшилo или e cъпpичacтнo ĸъм извъpшвaнeтo нa пpecтъплeниe", се посочва в съдебното решение. То не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Сагата с Милушев е само част от цялата прокурорска активност покрай президентството. При същата акция бе задържан и президентският секретар по правните въпроси и бивш вътрешен министър Пламен Узунов. Впоследствие прокуратурата обяви, че той е бил в близки отношения с бизнесмена Пламен Бобоков и му е предавал секретна информация. Чатове от телефона на Бобоков бяха публикувани седмици наред.

mediapool.bg