Кламер БГ - Новини: Президентите на САЩ и на Южна Корея подписаха търговско споразумение

Президентите на САЩ и на Южна Корея подписаха търговско споразумение

Свят

|
Вт, 25 Септ 2018г. 13:25ч.
Президентите на САЩ и на Южна Корея подписаха търговско споразумение

Президентите на САЩ и на Южна Корея Доналд Тръмп и Мун Дже-ин подписаха търговско споразумение, предадоха световните агенции.

Двамата лидери поставиха парафа си под актуализация на съществуващото споразумение за свободна търговия между двете държави. Церемонията се проведе в Ню Йорк, където двамата лидери са за Общото събрание на ООН.

Тръмп нарече споразумението "много голяма сделка" и каза, че то внася значителни подобрения, които ще намалят търговския дефицит между двете страни и ще създадат нови възможности за износ на американски стоки в Южна Корея. Тръмп каза, че американски автомобили, фармацевтични продукти и селскостопански продукти ще получат по-добър достъп до корейските пазари.

Мун пък каза, че компании от двете страни ще могат да правят бизнес при по-стабилни условия. Южнокорейският лидер каза още, че се надява, че ревизираното споразумение със САЩ ще помогне за укрепване на сътрудничеството и в други сфери.

Първоначалният вариант на двустранното споразумение за свободна търговия бе подписано през април 2007 г. и влезе в сила през март 2012 г., но Тръмп нееднократно го критикуваше по време на предизборната си кампания. Той го определи като нечестно и неизгодно за Америка и каза, че заради него страната се лишава от 100 000 работни места.

След избирането на Тръмп двете страни започнаха преговори за преразглеждането му.

mediapool.bg