Кламер БГ - Новини: Президент и премиер се срещнаха със зам.-държавния секретар на САЩ

Президент и премиер се срещнаха със зам.-държавния секретар на САЩ

България

|
Съб, 15 Дек 2018г. 15:34ч.
Президент и премиер се срещнаха със зам.-държавния секретар на САЩ

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са разговаряли поотделно със заместник държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение в България.

Първо от правителствената пресслужба съобщиха за срещата, а малко по-късно също направиха и от президентството. Тема на разговор и на двете срещи са били инвестициите във въоръжение, енергийните проекти и диверсификация.

Ден след като Борисов заяви в Брюксел, че предлаганите от САЩ нови изтребители F-16 са значително по-добри от другите две оферти за купуване на нови военни самолети, той е уверил Съливан, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърдил повишаването на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване.

Заместник държавният секретар на САЩ Джон Съливан подчертал, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките на Алианса и на двустранна основа.

Според съобщението от президентството Румен Радев отбелязал пред Съливан "значителния международен интерес към процеса на модернизация на Българската армия, в който участват и САЩ". Държавният глава подчертал, че страната ни се стреми към стратегическо партньорство с бъдещия доставчик, обмен на програми за обучение и търси най-изгодното предложение на основата на равнопоставеност, конкурентност и прозрачност, при спазване на критериите, определени от Министерството на отбраната и Народното събрание.

В същото време по-рано в интервю за Нова телевизия министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че сме далеч от подписването на договор за нови изтребители. Той обаче припомни, че решението ще е политическо.

Освен темата за военните инвестиции и Радев, и Борисов са обсъдили със зам.-държавния секретар на САЩ енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област.

Министър-председателят запознал Съливан с напредъка по интерконектора между България и Гърция, с амбициите на страната ни да съхрани ролята си в преноса и търговията с газ, както и с проекта "Белене".

Сн. Министерски съвет

"България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за ЕС", заявил премиерът Бойко Борисов. Той посочил, че работим активно за енергийна диверсификация и по проектите за газови връзки със съседните страни.

Радев пък посочил, че страната ни има амбицията да се развива като регионален енергиен център в Югоизточна Европа. Реалната диверсификация с изграждането на интерконектори с нашите съседи, заедно с директните доставки на енергийни ресурси, повишават сигурността и водят до намаляване на цените, с което съответстват на националните интереси на България и на Европейския съюз, посочил още Румен Радев. Обсъдена била и възможността за разширяването на двустранното сътрудничество в разработването на перспективни енергийни източници.

Според правителствената пресслужба по време на срещата си Борисов Съливан предал на премиера Борисов послание от американския президент Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България и високата оценка за тях.

mediapool.bg