Кламер БГ - Новини: Предстои среща Блинкън-Лавров за Украйна

Предстои среща Блинкън-Лавров за Украйна

Свят

|
Ср, 19 Ян 2022г. 12:52ч.
Предстои среща Блинкън-Лавров за Украйна

Антъни Блинкън и Сергей Лавров

САЩ и Русия ще преговарят за Украйна, потенциален знак, че "дипломацията не е мъртва", пише британският вестник "Гардиън". Изданието отбелязва, че в петък американският държавен секретар Антъни Блинкън ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в Женева на фона на опасения, че Русия може да нападне Украйна.

Вестникът цитира американски официален представител, по думите на когото тази среща е знак, че "може би дипломацията не е мъртва" в усилията да бъде избегната нова руска атака срещу Украйна.

"Гардиън" допълва, че това става и на фона покана на НАТО към Русия за нови разговори, които може да бъдат последен опит да се покаже на президента Владимир Путин, че диалогът може да му осигури значителни ползи в областта на контрола на въоръжаването, които да представи пред вътрешната аудитория като успех, за разлика от възможната военна намеса, която крие много непредвидими политически рискове за него. НАТО и Русия обаче изглежда имат доста големи различия за дневния ред на подобни разговори, коментира вестникът.

Блинкън ще се срещне с руския си колега, докато Белият дом предупреждава, че Русия може да нападне "по всяко време", пише "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че американските официални представители могат само да гадаят дали решението им да отхвърлят исканията на Русия ще се окаже предшественик на това, което според някои военни анализатори може да бъде най-голямата война по суша в Европа от десетилетия. Въпреки огромния шпионски апарат на Вашингтон, подпомаган от спътници и разузнавателни самолети, продължава да е неизвестно доколко голям е апетитът на Путин за инвазия, коментира вестникът.

"Това е въпрос, на който само руснаците могат да ви отговорят, но действията им ни показват, че предприемат ходове, говорещи за намерение да нахлуят в Украйна", каза на организирано от "Вашингтон пост" събитие постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд.

САЩ предупредиха вчера, че Русия може да нападне Украйна "във всеки един момент", повишавайки нивото на тревога точно когато Вашингтон започва нов опит за диалог с Москва, предаде Франс прес.

"Ние сме на етап, в който Русия може да предприеме атака в Украйна по всяко време", каза говорителката на Белия дом Джен Саки, говорейки за "изключително опасна ситуация".

Представителка на Държавния департамент на САЩ предупреди за придвижване на руски войски в Беларус - съседна на Украйна държава.

"Фактът, че наблюдаваме тези придвижвания в Беларус, очевидно дава на руснаците нов вариант, ако решат да предприемат по-настъпателни военни действия срещу Украйна", каза тя.

В края на миналата седмица Вашингтон вече обвини Москва, че е изпратила агенти в Украйна за извършване на "диверсионни" операции, за да създаде "предлог" за инвазия.

"Нито един вариант не е изключен" от американска страна за отговор на подобна атака, посочи говорителката Джен Саки, запитана по-специално за изключване на Русия от SWIFT - сигурна верига за международни банкови преводи.

mediapool.bg