Кламер БГ - Новини: Представители на крайната десница бяха осъдени да платят 25 милиона долара в САЩ

Представители на крайната десница бяха осъдени да платят 25 милиона долара в САЩ

Свят

|
Ср, 24 Ноем 2021г. 13:04ч.
Представители на крайната десница бяха осъдени да платят 25 милиона долара в САЩ

Премахването на паметника на генерал Робърт Лий, Сн. ЕПА/БГНЕС

Лидери и организации на американската крайна десница бяха осъдени да платят над 25 милиона долара на пострадалите по време на организиран от тях протест в Шарлотсвил през 2017 г., предаде Франс прес.

След продължил един месец процес пред федерален съд, журито реши, че 12 лидери и 5 групи от крайната десница може да бъдат държани отговорни за насилието, довело до смъртта на един човек и множество ранени. Журито прие четири от шестте основания за наказателно преследване, посочени в жалбата, подадена от жертви на сблъсъците, и не успя да постигне съгласие по други две.

Въпреки всичко ищците останаха доволни.

"Надяваме се, че това ще насърчи други да отхвърлят доктрината за превъзходството на бялата раса", казаха те в изявление.

"Решението изпраща послание, че нашата страна не толерира насилието, мотивирано от расова или религиозна омраза", коментираха адвокатите на ищците Роберта Каплан и Карен Дън.

През лятото на 2017 г. стотици бели националисти протестираха в град Шарлотсвил, щата Вирджиния, срещу решението на кметството да демонтира статуята на генерал Робърт Лий, командващия войските на южните робовладелчески щати по време на Гражданската война.

Митингът започна вечерта на 11 август 2017 г. с марш на неонацисти и членове на Ку Клукс Клан. На следващия ден избухнаха сблъсъци между бели супремасисти и антирасисти. След това привърженикът на неонацистите Джеймс Фийлдс блъсна с кола участници в контрапротест, убивайки 32-годишна жена и ранявайки 19 души.

Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп осъди насилието "и от двете страни", което му навлече обвинения в опит да се понрави на крайната десница, отбелязва АФП.

По-късно Фийлдс беше осъден на доживотен затвор.

Гражданският иск, заведен от потърпевши още през 2017 г., се разглеждаше от съда по-бавно, най-вече заради липсата на съдействие от страна на подсъдимите. По време на процеса повечето от тях не отрекоха своите убеждения, включително расистки, а само че са планирали насилието, припомня АФП.

През 80-те и 90-те години на миналия век граждански искове, заведени от антирасистки активисти, на практика ликвидират няколко екстремистки организации, принудени да разпродадат имуществото си, за да изплатят постановени по съдебен ред обезщетения.

mediapool.bg