Кламер БГ - Новини: Предпоследно: Може да няма едновременно добавки от 120 лева и увеличение на пенсиите от 1 октомври (обновена)

Предпоследно: Може да няма едновременно добавки от 120 лева и увеличение на пенсиите от 1 октомври (обновена)

България

|
Ср, 08 Септ 2021г. 21:20ч.
Предпоследно: Може да няма едновременно добавки от 120 лева и увеличение на пенсиите от 1 октомври (обновена)

Предпоследно: Може да няма едновременно добавки от 120 лева и увеличение на пенсиите от 1 октомври (обновена)

Втори пореден ден депутатите не успяха да вземат окончателно решение за увеличението на пенсиите и майчинството от есента. Ключовото гласуване се отлага за четвъртък сутринта, стана ясно от дебатите в пленарна зала в сряда следобед.

Във вторник парламентът изпадна в парадоксалната ситуация да приеме три алтернативни предложения за увеличение на пенсиите, което означава чувствителен допълнителен разход за държавния бюджет над предвидения в актуализацията.

Засега няма спор единствено за вдигането на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, което се увеличава от 380 лв. на 650 лв. То ще влезе в сила от 1 октомври 2021 г.

За вдигането на пенсиите обаче има два варианта.

Решението, което бе одобрено от мнозинството в бюджетната комисия в парламента, е пенсионните добавки от 120 лв. на месец да влязат в сила на 1 октомври и да се раздават три поредни месеца - през октомври, ноември и декември 2021 г. От Коледа (25 декември 2021 г.) пък следва да влезе в сила предложеното от служебното правителство увеличение на пенсиите с 12.5% чрез вдигане на коефициента за стаж на 1.35%. От Коледа трябва да се задейства също повишението на минималната пенсия от 300 лв. на 370 лв. и на максималната - от 1440 лв. на 1500 лв. Предложението дойде от служебното правителство и бе "припознато" от "Има такъв народ" в лицето на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Така реално гласуваните на две четения във вторник увеличения ще се приложат едно след друго, а не едновременно.

Другият вариант, за който настоява БСП, е да се приложи гласуваното вече на две четения кумулативно увеличение на пенсиите - веднъж с добавките от 120 лв. и втори път с ръста от 12.5% заради промяната на коефициента за стаж.

"Защо успяхме само за 24 часа да излъжем няколко пъти българските пенсионери? Никой няма да ви прости лъжата и лицемерието към българските пенсионери", заяви Георги Свиленски от левицата. Тя обаче не успя да събере достатъчно подкрепа за кумулативно прилагане на увеличенията.

По-късно вечерта финансовият експерт на "Има такъв народ" Любомир Каримански заяви, че ГЕРБ, ДПС и БСП купуват гласове, предлагайки по 120 лева добавка за всеки месец за възрастните хора. Любопитен детайл е, че Каримански реши да представи коментара си за случващото се в парламента през фейсбука на лидера на ИТН Слави Трифонов.

"Това, което се случи вчера в Народното събрание, е предизборна агитация, в която ГЕРБ, ДПС и БСП купуват вашите гласове, предлагайки по 120 лева добавка за всеки месец за възрастните хора", посочи Каримански.

Той добави, че "Има такъв народ" предлага по-дългосрочно решение, което гарантира минимална пенсия от 370 лева, която е над прага на бедност за 2021 г., повишение на максималната пенсия до 1500 лева и преизчисление на всички пенсии. Предложението на "Има такъв народ" е в рамките на възможностите на бюджета, тоест то е реално, честно и изпълнимо веднага, отбелязва той.

"Вчера депутатите на ГЕРБ, ДПС и БСП приеха двете предложения едновременно - хем минималната пенсия да стане 370 лева, за три месеца, до Нова година, хем да ви подхвърлят подаяние по 120 лв., което всъщност е подигравка. Защо? Защото по този начин до края на годината трябва да се изхарчат още над 800 милиона лева, а тези пари държавата просто ги няма. За да ги има, трябва или да се увеличават данъците, или да се увеличи държавният дълг. И в двата случая, уважаеми пенсионери, тези пари ще бъдат взети от хората, които работят, тоест от вашите деца и внуци", пише той.

"Затова, ние, от "Има такъв народ" внесохме предложение, което е в полза на пенсионерите, изпълнимо е и няма да взриви финансите на страната. Предложението съчетава двете гласувани вече предложения в пленарна зала, а именно - 120 лева добавка до края на годината, а от 25 декември да влезе в сила увеличение на минималната пенсия на 370 лв. и максимална пенсия от 1500 лева и преизчисление, считано от 2021 г.", обяснява той.

Каримански посочва, че "Има такъв народ" подкрепя и обезщетението за гледане на дете до две години в размер на 650 лева, както и предлага допълнително стимулиране на работещите майки с деца до 2 години, с не по-малък размер.

mediapool.bg