Кламер БГ - Новини: Две писма бомби избухнаха в два пощенски офиса в Холандия

Две писма бомби избухнаха в два пощенски офиса в Холандия

Европа

|
Ср, 12 Фев 2020г. 17:03ч.
Две писма бомби избухнаха в два пощенски офиса в Холандия

Две писма бомби експлодираха тази сутрин в офиси на две фирми в Нидерландия, без да причинят жертви, предаде Ройтерс.

Едната се е взривила в помещение за разпределяне на пощенски пратки в клон на нидерландската банка ABN в Амстердам, а другата - в офис на японската електронна фирма Рикох (RICOH) в южния град Керкраде на границата с Германия.

Полицията разследва дали днешните експлозии са свързани с поредицата от писма бомби, прехванати преди да се взривят в различни фирми и учреждения в страната от началото на януари. Сред засегнатите обекти има хотел, бензиностанция, гараж, фирма за недвижими имоти и колекторска служба за плащане на сметки. Предполага се, че изпращачът е един и същ. Според нидерландската новинарска агенция ANP той искал да му се плаща в биткойни.

Полицията отказа да съобщи подробности, но потвърди, че една от версиите, по които тече разследването, е опит за изнудване.

Служител в офиса в Амстердам, цитиран от полицията, каза, че е чул съскащ звук, когато се канел да отвори писмото и бързо го хвърлил настрани. Последвала слаба експлозия.

"Добрата новина е, че (служителят) не е ранен, а лошата новина, разбира се, е, че се случват такива неща и че нашите хора трябва да се справят с тях", каза шефът на банка ABN Amro след личен разговор с шокирания служител.

Експлозията в Керкраде е причинила някои щети и офисът на Рикох е затворен за следствен анализ.

mediapool.bg