Кламер БГ - Новини: Предлагаме общи културни прояви със Скопие

Предлагаме общи културни прояви със Скопие

България

|
Пон, 17 Ян 2022г. 14:35ч.
Предлагаме общи културни прояви със Скопие

сн. БГНЕС

Културният обмен на България със Северна Македония и изготвяне на общ културен календар ще бъде една от приоритетните тема за българското министерство на културата. Това увери в понеделник новият министър на културата Атанас Атанасов при представяне на екипа си.

В детайли по темата влезе заместникът му Юрий Вълковски.

"Ще се стремим към две неща. Едното е общ културен календар със Северна Македония. Другото е максимално много да стимулираме творческия обмен", уточни той.

Министърът лансира три приоритета в бъдещата си работа. Това са достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво, както и "опазването и възползването от богато историческо културно наследство".

Отворени въпроси

От думите на Атанасов стана ясно, че той не е водил разговори с предшественика си Велислав Минеков. Попитан дали ще продължи неговата кауза партийната централа на ГЕРБ да освободи два от етажите на административната сграда на НДК, министърът посочи, че юридически се запознава с казуса.

"В момента тече юридически анализ на казуса и когато нещата са изяснени, ще се процедира по закон", каза той.

Тепърва предстои подробно запознаване и с инвестиционното предложение на "Кауфланд" да отвори магазин в Централни хали в столицата.

Екипът

Министърът представи и ресорите на заместниците си.

Весела Кондакова ще отговаря за сценични изкуства, българското кино, и фонд "13 века България", а също и за самото НДК и авторските права. Юрий Вълковски поема политиките в областта на нематериалното културно наследство, международните дейности, библиотеките, читалищата, любителското творчество, филмовата индустрия.

В екипа на министъра е и проф. Бойко Кадинов, който ще отговаря за материалното културно наследство, изобразителните изкуства, музеите и галериите. Той ще работи за промени в Закона за културното наследство, като се предвижда изработването на изцяло нови разпоредби за недвижимото културно наследство. Ще се прецизират и текстове, свързани с авторското право.

Визията е да се работи по закон за архитектурата, подобно на Франция и Белгия, а също и промени в Закона за меценатството.

mediapool.bg