Кламер БГ - Новини: Предизборeн щаб от младежи начело с Вигенин ще води БСП на вота

Предизборeн щаб от младежи начело с Вигенин ще води БСП на вота

България

|
Съб, 15 Май 2021г. 18:01ч.
Предизборeн щаб от младежи начело с Вигенин ще води БСП на вота

Изцяло нов предизборен щаб, съставен предимно от младежи, начело с Кристиян Вигенин ще води БСП на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Това реши Националният съвет на БСП на пленум в събота.

Лидерът на партията Корнелия Нинова не е в щаба, както обикновено, най-вероятно за да не й се налага да поеме политическата отговорност при катастрофално представяне, както се случи на вота на 4 април.

Заместникът й Вигенин ще има трудната задача да подобри резултата на социалистите, които на последните парламентарни избори останаха трета политическа сила след ГЕРБ и "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Пленумът на БСП на "Позитано" 20 течеше успоредно с друг форум на другари от партията, които се събраха в НДК за да поставят началото на фракцията "Платформа "Социализъм ХХІ век", съобщи Ана Пиринска, дъщеря на Георги Пирински.

Преформатиране

На предишните парламентарни избори председател на предизборния щаб беше Георги Свиленски. Той подаде оставка след лошото представяне на изборите. В този щаб влизаха 38 души, които бяха водачи на листите във всеки избирателен район плюс 9 социалисти от централата в София, доверени лица на Корнелия Нинова.

Сега това е отчетено като грешка, тай като щабът не е бил оперативен и не е действал като едно цяло. Събирал се е рядко - не повече от три пъти, за взимането на решения.

По тази причина новият предизборен щаб е намален на 9 души, за да може да взима бързо решения. От тях шестима са доверени лица на лидера на БСП, а трима са от т.нар. вътрешна опозиция, разказаха социалисти пред Mediapool.

Според тях неслучайно "трубадурите" на Нинова - Георги Свиленски, Христо Проданов и Стоян Мирчев, както ги наричат в БСП, не са в щаба. Причината е, че е отчетено като грешка, че членовете на щаба са били и водачи на листи на 4 април. Сега това няма да се повтаря, но ще има изключения. Такова ще бъда направено за председателя на щаба Кристиян Вигенин, който донесе и най-добрият резултат за БСП на изборите на 4 април. Единственият район, в който БСП беше първа политическа сила с 27.27 на сто от гласовете на избирателите беше Ямбол, а водач на листата бе Вигенин.

Новият щаб

В новият щаб влизат малко познати публични лица, част от които са от младежката структура на БСП, която критикува политиката на Нинова, а някои от членовете й дори хвърлиха оставки.

Новото е, че всеки един от щаба ще отговаря за определен ресор.

За доверени хора на Нинова в щаба минават шестима. Освен председателят Кристиян Вигенин, останалите са Динко Желев, който ще отговаря за партийната и организационната дейност, Атанас Зафиров - за коалиционната политика и местната власт, Иван Ченчев - за медии, социални мрежи, ПР и предизборна реклама, Вяра Емилова - за връзка с ЦИК и избирателните комисии и "ковчежникът" на "Позитано" 20 Александър Нейчев - за финансовата дейност.

Тримата, които минават за вътрешна опозиция на Нинова в щаба са Теодор Славев, Габриел Вълков и Мирослава Ганева. В предизборния щаб на Теодор Славев е поверен ресора "Анализи, стратегии и послания". Славев е председател на район "Студентски" и член на Градския съвет на БСП в София, а през последните месеци на няколко пъти критикува Нинова. Той се обяви против воденото от лидера на партията дело срещу политоложката Татяна Буруджиева, бивш депутат от БСП, за изказано от нея мнение в интервю относно Нинова.

Председателят на Младежкото обединение на БСП-София Габриел Вълков ще отговаря в предизборния щаб за младежките инициативи на партията , а Мирослава Гатева - за международната дейност.

Всеки един от отговорниците по ресори в предизборния щаб ще работи с екипи от професионалисти, се казва в съобщението на БСП до медиите без да е посочено кои са те.

План за действие

На пленума днес е приет и план за действие за предстоящите изборина 11 юли. В него освен краткосрочни мерки по организация на щаба и подреждане на листи са вписани и средносрочни мерки.

"Средносрочните мерки имат за цел вътрешна консолидация на партията и активен диалог, както и с коалиционни партньори и други леви формации“, се казва в съобщение на пресцентъра на БСП.

На форума Костадин Паскалев е пискал партията да се отвори към останалите леви политически формации и да се преговаря с всяка една от тях за консолидирането на левицата. Атанас Зафиров обаче казал, че това вече е направено и няма какво повече да се иска в тази насока. Това вбесило бившия лидер на младежкото БСП Явор Гечев. Аз съм член на Националния съвет на БСП и не знам, с кои сте разговаряли досега, а какво да кажем за редовите социалисти, опънал му се Гечев. Така се стигнало да взимането на това решение, разказаха участници в пленума пред Mediapool.

Те не скриха, че социалистите са притеснени от създаването на партия от Жан Виденов, защото информацията, с която разполагат сочи, че текат преговори за обединение на няколко леви формации, сред които АБВ и "Възраждане" на Костадин Костадинов, за заедно явяване на парламентарните избори.

По време на форума са били обсъдени още въпроси за организационното укрепване на БСП, дигитализацията и новите технологии, които могат да бъдат използвани.

"Целта е БСП да бъде силна, отговорна и идейно-ясна политическа формация, която си поставя високи цели на предстоящите парламентарни избори - да бъде партия на стабилност, принципност и последователност в политиката", се казва в съобщението от пресцентъра на БСП.

Приет е и доклад на председателя Корнелия Нинова за политическата обстановка в страната, като и двата документа са гласувани с единодушие.

Нова фракция опозиционери

Междувременно, в БСП бе учредена нова фракция от популярни опозиционери на лидера Корнелия Нинова.

За учредяването на новото обединение съобщи Ана Пиринска. Тя уточни, че то е съгласно с устава на партията и си поставя за основна задача изработване на нова програма на БСП.

Инициативен комитет, в който влизат Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Димитър Генчев, Албена Шавел, Чавдар Георгиев, Ана Пиринска, Георги Тодоров, Ана Ананиева, Явор Куюмджиев, Бойко Петев и Елеонора Ангелова, постави началото на "Платформа "Социализъм ХХІ век"в НДК.

mediapool.bg