Кламер БГ - Новини: Преговорите с Иран за възраждане на ядрената сделка ще бъдат подновени на 29 ноември

Преговорите с Иран за възраждане на ядрената сделка ще бъдат подновени на 29 ноември

Свят

|
Четв, 04 Ноем 2021г. 11:05ч.
Преговорите с Иран за възраждане на ядрената сделка ще бъдат подновени на 29 ноември

Жозеп Борел

Преговорите за спасяване на споразумението по иранската ядрена програма ще бъдат подновени на 29 ноември във Виена. Това обяви европейският дипломат номер едно Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

Заседанието ще е присъствено и в него ще участват представители на Китай, Франция, Германия, Русия, Обединеното кралство и Иран, както и самият Борел и помощник-генералният секретар на Европейската служба за външно действие Енрике Мора.

Новината бе потвърдена и от иранска страна. "Споразумяхме се да започнем преговори за премахване на незаконните и нехуманни санкции на 29 ноември във Виена", заяви в "Туитър" началникът на преговорния екип на Иран Али Багери Кани, цитиран от Ройтерс.

Иран и шестте световни сили започнаха през април да обсъждат начини за спасяване на сключеното през 2015 г. ядрено споразумение. То бе развалено през 2018 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от него и наложи отново санкции върху Техеран. Това накара ислямската република да наруши произтичащите от него ограничения върху обогатяването на уран.

Преговорите са в застой след избирането през юни на твърдолинейния ирански президент Ебрахим Раиси, който се очаква да предприеме по-твърд подход, когато те бъдат подновени във Виена.

Шестте кръга разговори, проведени до момента, бяха непреки. Те се водеха с посредничеството на европейски дипломати, които контактуваха с американски и ирански представители, тъй като Иран отказваше да води пряк диалог със САЩ.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че САЩ се надяват Иран да се завърне на масата на преговорите с добри намерения и готовност за диалог. По думите му са останали малък брой неуредени въпроси и ако иранците са сериозни, те могат да бъдат решени бързо.

mediapool.bg