Кламер БГ - Новини: Превозвачите отменят днешния си протест

Превозвачите отменят днешния си протест

България

|
Ср, 11 Май 2022г. 11:37ч.
Превозвачите отменят днешния си протест

Снимка: БГНЕС

Протест на превозвачи днес няма да има. Това е решил координационният съвет, който се занимава с организацията, съобщи пред БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. По думите му решението е взето след обсъждания във вторник вечерта.

Ден по-рано се проведе национален протест, който предизвика километрични задръствания в редица градове. Във вторник вечерта полиция и жандармерия са разпоредили на протестиращите на магистрала "Тракия" на входа на София да освободят пътното платно, предаде БНТ. Те са поискали писмено разпореждане и такова им е било връчено малко преди да изтече срокът на разрешения протест. Малко след 22 ч. е започнало изтеглянето на камионите.

Според Арабаджиев МВР е действало "извън рамките на нормалното".

"И поради тази причина ние не искаме да има ескалация на напрежението. За да се предпазим от възникване на такова напрежение, преценихме, че в днешния ден няма да има протестни действия", заяви той и допълни, че следващите стъпки ще се решават в движение.

Арабаджиев попита и защо при налично разрешение за протест камионите не са били допуснати до центъра на София във вторник.

Превозвачите имат няколко искания. Сред тях са премахване на бикомпонентата в дизела и намаляване на акциза в горивата за шест месеца. Те настояват и да не се разширява обхватът на тол таксите. Засега правителството не отстъпва от намерението си да въведе плащане.

Миналата седмица от бранша имаха среща с премиера Кирил Петков. След това бе разпространен запис, в който се чува как министър-председателят им казва, че ако не искат да го слушат, са свободни да си тръгнат. Превозвачите напуснаха срещата със скандал, а правителството заяви, че те умишлено са търсили конфликт.

mediapool.bg