Кламер БГ - Новини: Правото на ЕС не е пречка за конфискацията на имуществото на Цветан Василев

Правото на ЕС не е пречка за конфискацията на имуществото на Цветан Василев

България

|
Четв, 19 Март 2020г. 14:21ч.
Правото на ЕС не е пречка за конфискацията на имуществото на Цветан Василев

Правото на ЕС не възпрепятства българското дело за конфискация на имуществото на бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Това става ясно от решение на Съда на ЕС по преюдициалното запитване, отправено от Софийския градски съд, съобщи lex.bg.

Българският съд попита дали българския закон за конфискацията е съвсместим с европейската директива 2014/42. Съдът на ЕС отговори, че директирата не се отнася до присвояванията, а именно това е престъплението, за което са обвиненията срещу Василев. Това обвинение става основание срещу него да бъде заведен иск за отнемане на имуществото.

Съдът на ЕС отбелязва, че висящото пред Софийския градски съд производство по отнемане на имуществото е гражданско, както и че българското право предвижда отделен режим на конфискация по наказателното дело срещу Василев.

Европейският съд напомня, че разпоредбите на българския закон за конфискацията предвиждат, че след откриването си делото за конфискация се концентрира само върху имуществото, за което се твърди, че е придобито незаконно. Гражданското дело се провежда независимо от евентуалното наказателно дело срещу предполагаемия извършител на престъпленията.

Поради тази причина българското законодателство не попада в обхвата на европейското право, което урежда този род въпроси, поставява съдът в Люксембург.

Преди това генералният адвокат на ЕС по това дело пледира, че конфискацията на имущество може да се направи и без да има влязла в сила присъда за престъпление. В своята позиция адвокатът коментира, че гражданското дело за отнемане е фокусирано върху имуществото, а не върху личността, както е при криминалните обвинения. "Конфискацията не е свързана с изхода от наказателното дело и няма значение дали обвиненията ще бъдат доказани", пише тя.

Делото за отнемането на имуществото на Василев бе висящо до този момента заради течащия процес пред Съда на ЕС. КПКОНПИ иска от банкера и други 27 юридически лица, свързани с него, да се конфискува имущество за над 2 млрд. лв. Срещу Василев и още 18 обвиняеми тече и наказателно дело в спецсъда.

mediapool.bg