Кламер БГ - Новини: Правосъдният министър подкрепи кандидатурата на Галина Захарова за председател на ВКС

Правосъдният министър подкрепи кандидатурата на Галина Захарова за председател на ВКС

България

|
Четв, 21 Окт 2021г. 10:53ч.
Правосъдният министър подкрепи кандидатурата на Галина Захарова за председател на ВКС

Правосъдният министър подкрепи кандидатурата на Галина Захарова за председател на ВКС

Правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд (ВКС). В момента тя е заместник-председател на ВКС.

Галина Захарова беше издигната единодушно от колегите й от Върховния съд.

Пред медиите Стоилов коментира, че тя притежава всички небоходими качества, за да оглави ВКС, а кандидатурата й отговаря на всички изисквания и стандарти. При това положение не виждам причина да издигна своя кандидатура за поста, каза правосъдният министър. Той не намира проблем в това, ако кандидатурата на Захарова остане единствена.

Янаки Стоилов коментира и проваления избор за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от преди няколко дни, когато в Общото събрание на съдиите се включиха само една четвърт от тях.

Той призова да не бъде подценявано ниското доверие към ВСС, довело до ниското участие в Общото събрание.

Стоилов припомни, че в предишния парламент вече е започнала дискусия за промяна в Закона за съдебната власт в частта за формулата, по която се конституира ВСС.

По повод делото в ЕСПЧ, с което съдия Мирослава Тодорова осъди България, Стоилов призова политиците да си дават сметка, че и в най-силните си позиции трябва да се съобразяват с правото.

Проблемът е, че тези решения от Съда в Страсбург идват късно и не засягат статуса на хората, заради които са започнали, коментира правосъдният министър.

mediapool.bg