Кламер БГ - Новини: Правителството ще пробва да договори сделката и за следващите F-16

Правителството ще пробва да договори сделката и за следващите F-16

България

|
Четв, 15 Окт 2020г. 13:31ч.
Правителството ще пробва да договори сделката и за следващите F-16

Правителството на Бойко Борисов ще се опита да договори и сделката за следващите 8 изтребители F-16 със САЩ и "Локхийд Мартин".

"Не можем да чакаме и през 2024 г., след като получим самолетите, да започнем наново да преговаряме. Добре и умно е сега да се договорят условията и цените“, казал военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от ведомствения пресцентър.

България вече закупи 8 машини за 2.1 млрд. лева, които бяха преведени авансово на САЩ. Според българските планове трябва да последва и поръчка за още 8. Военното министерство вече проучва при какви условия може да стане това, като очакванията са, че втората поръчка ще е по-евтина и ще може да бъде платена на траншове.

Каракачанов обяснил пред журналисти във Варна пред ден, че за да не се губи време до получаването на осемте нови изтребителя, Министерството на отбраната е изпратило запитване до "Локхийд Мартин" за наличности, евентуални цени и за сроковете на плащане на следващите 8 самолета.

Официалният отговор на компанията-производител на F-16 се очаква да бъде получен в срок от един месец, който вече тече.

Каракачанов каза, че на този етап всички финансови средства са насочени към изграждане на инфраструктура, хангари и обучение на летателен състав за 8 самолета F-16.

Правителството готви инвестиции за 300 млн. лева в аввиобазата "Граф Игнатиево", за да може да приеме поръчаните 8 машини. Новият командир на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров предупреди, че новата поръчка трябва да се обмисли добре, тъй като доставката на още 8 изтребители трябва да бъде подсигурена с хангари, допълнителни пилоти и други.

Според плановете на МО България трябва да закупи още 8 F-16, за да може най-накрая да се откаже от старите съветски МиГ-29, чиято поддръжка е скъпа и минава през страна, която не е членка на НАТО.

В проекта обаче не са посочени конкретни срокове.

В последните седмици "Локхийд Мартин" предложи вариант новите осем самолета да дойдат с вече платените осем, ако поръчката за тях бъде направена в рамките на година.

"Ако дойдат 16 самолета накуп, трябва да сме създали условия за 16 самолета още сега. Ако, наистина ще дойдат всички в край на 2023 и 2024 г. В момента всичко е разчетено така, че да се подготвим за 8 самолета с перспектива за още 8", уточни Димитър Петров.

България изплати първите осем машини авансово, тъй като страната ни не бе сключвала подобни сделки със САЩ и нямаше изискваната кредитна история.

След този договор обаче Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ уведоми военното министерство, че България вече е сред страните, които ще могат да плащат разсрочено отбранителни продукти и услуги, придобити по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ.

mediapool.bg