Кламер БГ - Новини: Правителството се хвали с най-нисък бюджетен дефицит в Европа

Правителството се хвали с най-нисък бюджетен дефицит в Европа

България

|
Пет, 01 Ян 2021г. 16:32ч.
Правителството се хвали с най-нисък бюджетен дефицит в Европа

Българското правителство изпраща годината с най-нисък бюджетен дефицит в Европа, похвалиха се премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Кирил Ананиев на 1 януари. По данни на Ананиев дефицитът за годината е 3.6 милиарда лева или 3%.

“Ако нямаше пандемия, щяхме да сме с нулев бюджетен дефицит. Независимо от тежката ситуация, ние имаме преизпълнение на данъчните и осигурителни вноски с 1.5% спрямо добрата 2019 година. Което означава, че мерките са били добри и бизнесът е работил през цялото време с много малки изключения“, каза Ананиев.

По думите му България е на второ място по държавен дълг след Естония, но и там можем да се окаже на първо място, защото балтийската държава е излязла на финансовите пазари през декември.

Българският фискален резерв е над 8 милиарда лева, колкото е бил и в края на 2019 година, обясни Ананиев. Точно преди обявяването на извънредното положение през март фискалният резерв беше над 10 милиарда лева.

Според Борисов всичко това означава, че България е имала “най-правилното управление на пандемията“ и най-добрият баланс между мерките за опазването на здравето и финансово-икономически мерки.

През цялата година правителството на Борисов бе критикувано за твърде малката и закъсняла помощ към малкия и средния бизнес, а в самото начало на пандемията самоосигуряващите се лица дори бяха изключени от подпомагането. През есента се разбра, че здравната система е неподготвена за връхлетялата я вълна на пандемията, а правителство бе упрекнато за изгубеното ценно време за подготовка през лятото.

На 1 януари Борисов отхвърли всички критики за лошо управление на пандемията и разсипничество.

“Толкова некомпетентност на едно място не съм виждал“, каза той на критиците си.

Малко по-късно пресцентърът на Министерството на финансите оповести данните от Консолидираната фискална програма (КФП) към ноември 2020 г.

Те показват, че месец преди края на година бюджетният дефицит е само 213.7 млн. лв или 0.2% от прогнозния БВП.

Размерът на фискалния резерв към 30 ноември 2020 г. е 12.6 млрд. лв., в това число 12.3 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0.3 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Това означава, че само за един месец са похарчени близо 4 милиарда лева от фискалния резерв, а дефицитът е набъбнал с 2.8%.

mediapool.bg