Кламер БГ - Новини: Правителството отпуска още 708 325 лв. за мляко и плод в училище

Правителството отпуска още 708 325 лв. за мляко и плод в училище

България

|
Ср, 05 Авг 2020г. 17:18ч.
Правителството отпуска още 708 325 лв. за мляко и плод в училище

Правителството взе решение в сряда за допълнително отпускане на 708 325 лева за извършени разходи, свързани с раздаването на продукти в учебните заведения по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", съобщи правителствената пресслужба.

Средствата са предназначени за нуждите на държавните, общински и частни училища като ще бъдат насочени от бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2020 г. към този на Министерството на образованието и науката и на Министерството на културата за 2020 г.

В края на април тази година от фонд "Земеделие" посочиха, че независимо от въведеното извънредно положение и забраната учениците да ходят на училище, те ще могат да получат полагащите им се плодове, зеленчуци и млечни продукти.

За целта продуктите се доставяха в училищата и се раздаваха от директорите на родителите по предварително изготвени списъци. Направена бе уговорката, че, ако директорите не могат да създадат нужната организация, семействата ще получат продуктите със съдействието на министерство на земеделието чрез държавните горски предприятия. Пакетите съдържаха плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал.

До момента по двете схеми са изразходвани над 10 млн. лв. Над 3200 учебни заведения попадат в обхвата и на двете схеми, а учениците, които могат да се възползват от доставките, са около 420 000.

Двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните заведения. Те имат за цел да възпитат трайни навици в децата да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство, допълват от фонда.

mediapool.bg