Кламер БГ - Новини: Правителството одобри създаването на детската болница в Бургас

Правителството одобри създаването на детската болница в Бургас

България

|
Ср, 22 Фев 2023г. 14:39ч.
Правителството одобри създаването на детската болница в Бургас

Правителството одобри създаването на детската болница в Бургас

Служебното правителство одобри създаването на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести "Света Анастасия" ЕООД в Бургас.

Тригодишният бизнесплан за развитието на болницата предвижда лечебното заведение да разполага със 133 болнични легла.

Извършената от здравните власти комплексна оценка е установила, че разкриването на изцяло детска болница отговаря на потребностите на населението и ще осигури високоспециализирано и комплексно лечение на пациентите, като ще допринесе за навременна и качествена педиатрична помощ не само в област Бургас, но и в целия Югоизточен район.

Разкриването на специализирано лечебно заведение за болнична помощ за деца е в унисон с анализите и препоръките в Националната здравна карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, приета наскоро от Министерския съвет.

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според което новите дейности ще бъдат предвидени във финансовите планове на НЗОК за периода от 2027 г.

Проектът на община Бургас за детска болница предвижда изграждане на нова осеметажна сграда с външни пространства за разходка и игра, включително паркинг за специализирани автомобили и хора с увреждания, с обща площ над 24 000 кв. м. В болницата ще се осъществява лечение с помощта на лекари от почти всички специалности.

Общината планира да кандидатства за заема пред Европейската инвестиционна банка, а максималният размер на дълга ще е до 12 800 000 евро.

mediapool.bg