Кламер БГ - Новини: Правителството на Унгария обяви извънредно положение в енергетиката

Правителството на Унгария обяви извънредно положение в енергетиката

Свят

|
Ср, 13 Юли 2022г. 20:59ч.
Правителството на Унгария обяви извънредно положение в енергетиката

Правителството на Унгария обяви извънредно положение в енергетиката

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан обяви извънредно положение в сферата на енергетиката, за да гарантира енергийната сигурност на страната през предстоящата зима. Новината обяви в сряда Гергей Гуяш, началник на кабинета на Орбан.

"Напоследък стана ясно, че е голяма вероятността през есенно-зимния отоплителен период Европа да изпита недостиг на природен газ", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Мерките, които Унгария въвежда от август, включват забрана върху износа на енергийни ресурси. Освен това унгарските власти премахват дългогодишния таван на цените на комуналните услуги за домакинствата, които използват повече енергия от средното потребление за страната.

Планира се добивът на природен газ в Унгария да се увеличи до 2 млрд. куб. метра при 1.5 милиарда в момента.

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто съобщи, че неговата страна е започнала преговори с други държави за закупуване на природен газ.

По силата на дългосрочно споразумение с руската корпорация "Газпром", Унгария получава 3,5 млрд. куб. м газ годишно през България и Сърбия, както и още 1 млрд. куб. м по газопровод от Австрия. Срокът на споразумението е 15 години.

Унгария е зависима от вноса на руски газ на около 85 процента, посочва още Ройтерс.

mediapool.bg