Кламер БГ - Новини: Правителството на Испания оцеля във вот на недоверие

Правителството на Испания оцеля във вот на недоверие

Европа

|
Четв, 22 Окт 2020г. 17:41ч.
Правителството на Испания оцеля във вот на недоверие

Испанският парламент днес отхвърли предложението за вот на недоверие към министър-председателя социалист Педро Санчес, внесено от крайнодясната партия "Вокс" и наречено "цирково представление" от главната опозиционна консервативна Народна партия, предаде Ройтерс. Предложението беше отхвърлено с 298 на 52 гласа.

"Вокс", която твърдеше, че лявото коалиционно правителство на малцинството се е провалило в справянето с пандемията от коронавирус, беше единствената партия, подкрепила предложението.

Испания стана вчера първата западноевропейска държава, надхвърлила 1 милион случая на заразени с коронавирус.

Преди гласуването лидерът на Народната партия Пабло Касадо атакува "Вокс" - третата по големина политическа сила в силно фрагментирания парламент, като каза, че нейното предложение само помага за укрепване на властта на лявото правителство. Изказването му бе пример за задълбочаващото се разделение и засилването на борбата за власт в десницата.

"Вие вече сте част от проблема на Испания и не можете да бъдете част от решението, което представлява моята партия", заяви Касадо в парламента, обръщайки се към лидера на "Вокс" Сантяго Абаскал. "Народната партия не иска да бъде партия на лъжите, страха, гнева и манипулацията", каза Касадо.

Абаскал заяви, че Народната партия, която е съюзник на "Вокс" в някои регионални и общински органи на властта, е допуснала "огромна грешка", като е отхвърлила предложението и е атакувала неговата партия.

mediapool.bg