Кламер БГ - Новини: Правителството изсипа дъжд от милиони в деня на протеста

Правителството изсипа дъжд от милиони в деня на протеста

България

|
Ср, 02 Септ 2020г. 17:51ч.
Правителството изсипа дъжд от милиони в деня на протеста

Дъжд от милиони изсипа кабинетът "Борисов", докато под прозорците му многохилядна тълпа скандираше "Оставка". Над 140 млн. лв. ще отидат за по-високи заплати на медиците на първа линия по време на пандемията, за фермерски субсидии, за по-високите чиновнически заплати, сочат грубите сметки на база взетите решения от правителството на проведеното онлайн заседание в сряда.

60 млн. лв. за медиците

Най-много, 60 млн. лв. допълнително се насочват от европрограмата "Развитие на човешките ресурси" към процедурата "Защита на населението от заплахи за общественото здраве, причинени от пандемични кризи". Така ще се "осигурява подкрепа, защита и допълнителни възнаграждения за медицинските лица, които са на първа линия в борбата с Covid-19 и са най-застрашени от заразяване", уточняват от правителствената пресслужба. Получател на средствата е Министерството на здравеопазването.

"Осигуряването на допълнителния ресурс се налага, тъй като с настъпването на есента се очаква увеличаване на заболеваемостта и влошаване на епидемичната обстановка в страната. Това ще наложи пълна мобилизация на персонала на здравната система, който трябва да работи системно и ефективно при по-голямо натоварване и стрес, за да успее да осигури надежден отговор на предизвикателствата на пандемията", аргументират се още от правителството.

Прословутите 56.6 млн. лв. за борчове на фермерите

Другата голяма порция от цели 56.6 млн. лв. ще отиде за помощ на българските фермери, които са взели кредити от Държавен фонд "Земеделие", но заради пандемията не могат да изплащат задълженията. Тези средства се обявяват поне за четвърти път в рамките на 1 месец от премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева. Първият беше в началото на август, още преди въобще да е ясно дали ЕК ще одобри българската хазна да направи подобно подпомагане.

"Ще ви подкрепим с 56.5 млн. лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет", заяви тогава Борисов на среща с бранша в МС. Седмици след това на пресконференция, представяща мерките на министерство на земеделието за пандемията, земеделският министър пак съобщи за парите. Ведомството на Десислава Танева съобщи за тези пари и на 28 август, когато стана ясно, че Брюксел позволява България да харчи милионите. В сряда, в деня на протестите, премиерът Бойко Борисов отново не изпусна момента да се похвали с парите.

"С 56.6 млн. лв. подкрепяме над 1800 земеделски стопани, които са отсрочили кредитите си и не могат да ги погасяват в условията на пандемията от Covid-19. Финансовата помощ ще позволи на стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, да продължат земеделската си дейност и да не търпят загуби", написа той. А във видеопослание благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и на комисарите, които в условията на пандемия въпреки невъзможността да се пътува, в рамките само на дни, дават своите санкции, за да може България бързо да отговори на проблемите, създадени от пандемията.

Над 5 млн. лв. за чиновниците от НОИ

Изсипаха се и по-малки порции - 5.5 млн. лв. за по-високите заплати на чиновниците от НОИ. Уточнява се, че 5.5 млн. лева "ще се използват за увеличаване с до 30 на сто на основните заплати на служителите на НОИ, ангажирани с дейности за превенция разпространението на коронавируса и ограничаване на последствията от пандемията", посочва правителствената пресслужба. Във видео Борисов обяви, че "те ще получат повишението до края на настоящата седмица". По-високите основни заплати влизат в сила от 1 август 2020 г. Не се уточнява колко хора ще се възползват от бонуса.

Премиерът Бойко Борисов използва в сряда момента в ново видео през фейсбук да съобщи нова порция от по 50 лева добавка за пенсионерите. "От 8 до 21 септември всички български пенсионери ще получат за втори пореден месец допълнителните 50 лв. към пенсиите си, които осигури правителството в подкрепа на най-уязвимите в условията на пандемията. Предстои да отпуснем тази помощ и за октомври месец на 2 120 000 пенсионери", написа той в социалната мрежа.

Премиерът се похвали, че и с над 30% ще се увеличи и минималното обезщетение за безработица, което ще обхване между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември. За тази цел ще бъдат изсипани други 14 млн. лв.

И още харчове за милиони

Правителството в сряда даде и 1.8 млн. лв. на Национална здравноосигурителна каса за 2020 г. "за увеличаване възнагражденията на персонала й, натоварен с дейности по овладяване на пандемията".

Дават се и 878 900 лева, за да може от 1 август 2020 г. да бъдат увеличени разходите за персонал на регионалните управления по образованието за 2020 г. с 878 900 лв.

Със средствата ще бъдат повишени доходите на работещите в РУО с 15%. Общата численост на служителите в 28-те регионални управления на образованието е 612 души.

Осигуряват се още 518 661 лв. за осигуряване на средства за повишение на разходите по показател "Персонал" на Държавна агенция за бежанците. "Повишаването на възнагражденията и полагащите се осигурителни плащания за сметка на работодателя са част от одобрените от правителството нови социално-икономически мерки във връзка с предотвратяване на разпространението и/или ограничаване на последиците от COVID-19", се уточнява от правителствената пресслужба. Предвидени са и средства за увеличение на заплатите на 500 служители на НСИ, но е спестен размерът им.

Любопитен факт е, че кабинетът "Борисов" даде правна възможност за изплащане на още 75 млн. лв. От бюджета на НЗОК да се разплати болнична медицинска помощ за 2015 и 2016 г., но се прави уговорката, че ще се плащат само ако има неусвоени средства в бюджета на касата.

mediapool.bg