Кламер БГ - Новини: Премиерът не успя да спре полицейските протести

Премиерът не успя да спре полицейските протести

България

|
Ср, 16 Фев 2022г. 18:13ч.
Премиерът не успя да спре полицейските протести

Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков не успя да потуши полицейското недоволство. Протест с искане за увеличение на заплатите ще има. Те настояват за 20% скок. Очаква се полицаи и пожарникари да се съберат пред парламента в неделя. Преди това протести ще има във Варна, Русе и Гоце Делчев.

По информация на Mediapool правителството не е предложило никакво увеличение. На служителите е било обяснено, че такива са възможностите на бюджета. Въпреки това след срещата вътрешният министър Бойко Рашков обеща, че този проблем ще бъде решен.

"Мисля, че те вярват на ръководството на МВР и неслучайно чухме изказвания, че проблемът не е в МВР и неговото ръководство", заяви Рашков.

Не са само заплатите

Проектът за бюджет на правителството бе остро критикуван от полицейските синдикати. Те посочиха, че той не отчита увеличената инфлация, а заплатите във ведмоството не са актуализирани вече две години.

Парите не са единственият проблем. Най-големият полицейски синдикат СФСМВР е отрицателно настроен и към идеите за реформа на МВР. Сред тях са намерение за изваждане на пожарната в самостоятелна агенция. Предвижда се и преминаването на друго звено – болницата на МВР - към здравното министерство.

От думите на Петков се разбра, че има уговорка за периодични срещи. А Рашков обясни, че планираните сериозни реформи не може да се направят без синдикатите.

"Ако в МВР започне реформа по начина, който ние намираме за нормален и уместен, ние ще я подкрепим и дори, ако това ще е в интерес на обществото и на болшинството служители, сме готови в някои случаи да подкрепим дори и непопулярни мерки", каза в отговор председателят на СФСМВР Валентин Попов.

Станала е грешка, извинявайте

Часове преди срещата говорителката на правителството Лена Бориславова обяви, че имало данни, че криминално проявени лица се готвят да участват в насрочения за уикенда полицейски протест.

По думите ѝ тази информация е била докладвана от вътрешния министър Бойко Рашков по време на оперативно заседание на правителството. Имало данни за купувачи на гласове, както и за човек от списъка с 19-те имена, предадени от премиера Кирил Петков на прокуратурата.

Въпросните хора съдействали за организиране на "по-масови" протести, въпреки че правителството вече е влязло в диалог с полицейските синдикати, обясни Бориславова.

"Тече организация в цялата страна от криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в провеждането на тези протести. Част от тези лица, които биват стимулирани да участват и участват в тази стегната организация, са купувачи на гласове в различни региони, които са известни на МВР", заяви Бориславова.

Изказването й предизвика недоумение и ядоса полицейския синдикат. Оттам се заканиха да искат обяснение, а от синдиката на пожарникарите директно обявиха, че са готови да питат оперативните служби дали наистина има такива данни.

"За сряда става дума, не за събота. Ние нямаме никакви опасения, че на протеста, който са планирали колегите, ще има действия, които ще застрашат по някакъв начин обществения ред. Това е изключено. Просто е станала грешка, нека да коригираме, грешки и лапсуси стават", каза Рашков.

За следващата сряда има организиран протест на партия "Възраждане" пред Министерския съвет. Партията на Костадин Костадинов настоява за отпадане на зеления сертификат.

mediapool.bg