Кламер БГ - Новини: 653 дни след изборите в Белгия 7 партии се споразумяха за коалиция

653 дни след изборите в Белгия 7 партии се споразумяха за коалиция

Европа

|
Ср, 30 Септ 2020г. 13:09ч.
653 дни след изборите в Белгия 7 партии се споразумяха за коалиция

653 дни след парламентарните избори в Белгия седем партии от двата лингвистични лагера се споразумяха рано тази сутрин за съставяне на ново правителство на мнозинството, което ще фокусира усилията си върху борба с пандемията и опустошителното й въздействие върху икономиката на страната, предадоха световните агенции.

Финалната сесия от преговорите продължи почти 24 часа. Партиите постигнаха споразумение за бюджета и трябва сега да се разберат по въпроса кой ще бъде приемник на Софи Уилмес на премиерския пост. Седемте партии представляват либералите, социалистите и зелените, разделени в отделни формации въз основа на езиковия принцип, плюс нидерландскоезичните християндемократи.

Партиите се обединяват в така наречената "Коалиция Вивалди". Името идва от "Четирите сезона" на Вивалди, които в белгийски политически пейзаж представляват либералите, социалистите, християндемократите и зелените.

Новото правителство на Белгия, съставено след почти 21-месечна политическа криза, ще положи клетва утре, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на белгийския кралски двор. В съобщението се казва, че кабинетът е формиран и че полагането на клетва от премиера и членовете на правителството ще бъде утре в 10 ч. местно време.

Премиер в новия кабинет ще бъде фламандският либерал Александър де Кро.

Белгия постави нов световен рекорд без правителство след избори - общо 653 дни.

mediapool.bg