Кламер БГ - Новини: Кунчев: Може да стигнем 6000 случая, следващите мерки са затваряне на заведения и стадиони

Кунчев: Може да стигнем 6000 случая, следващите мерки са затваряне на заведения и стадиони

България

|
Пет, 23 Окт 2020г. 14:25ч.
Кунчев: Може да стигнем 6000 случая, следващите мерки са затваряне на заведения и стадиони

"Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента".

Това заяви в петък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия след като през последното денонощие беше отбелязан нов ръст и новозаразените достигнаха 1595. Според него хората трябва да разберат, че "всичко зависи от поведението им".

Кунчев уточни, че в момента 10 души заразяват 12. По думите му блокирането на градове е крайна мярка, но може да се стигне до затваряне на квартали или отделни къщи. Според Кунчев следващата мярка трябва да е ограничаването на масовото събиране на хора независимо дали става въпрос за социални, политически или други мероприятия, както и затваряне на нощни заведения и стадиони. Той обаче уточни, че това е негово лично мнение и трябва да бъдат убедени хората, които взимат решенията. Изказването на Кунчев идва след провелата се футболна среща между ЦСКА и румънския ЧФР Клуж, на която за пореден път се видя, че противоепидемичните мерки за дистанция и носене на маски масово не се спазват.

Същевременно някои от най-засегнатите области продължават да въвеждат по-строги противоепидемични мерки.

Дистанционна работа и маски в офиса

Поради повишен брой на заболелите в Ловеч и Троян след заседание на Областния щаб са въведени засилени противоепидемични мерки. От 24 октомври до 8 ноември всички работодатели и органи по назначаване следва да организират дистанционна форма на работа на служителите, където е приложимо. Във всички офиси става задължително носенето на защитни маски за лице при невъзможност за осигуряване на физическа дистанция от 1.5 м. между служителите. С цел недопускане на струпването на хора в търговските и други публични обекти, се налага организация за предоставяне на услуги на граждани при изискване за 2.5 кв. метра площ за 1 лице.

Въведена е учестена дезинфекция – минимум 4 пъти на ден по предварително обявен график. В заведенията за хранене трябва да има дистанция от 1.5 метра между облегалките на столовете от две съседни маси. Дистанцията важи и за търговските обекти на тържища и пазари. Персоналът във всички търговски обекти и публични офиси е задължен да бъде със защитно средство за лице. Ограничава се броят на допусканите посетители в заведенията за развлечение, в съответствие със заповедта на здравния министър. Масови мероприятия на открито и закрито се организират само след съгласуване с Областния кризисен щаб. За организирани събития на закрито се въвежда норма от 30 лица за празненства и до 50 лица за семинари и конференции. Спортни състезания с публика могат да се провеждат при използване на до 30% от капацитета на съоръжението на открито, на закрито публика няма да се допуска. Преустановяват се посещенията на пенсионерски клубове.

Областният кризисен щаб в Разград препоръчва на всички офиси и фирми да въведат при възможност работа от дистанция или на смени. Масовите събития на открито и закрито ще се организират само след съгласуване с областния щаб. Засилва се контролът за здравословното състояние на работещите в социалните услуги, граждани с изразена симптоматика няма да бъдат допускани в офисите. Областната дирекция за безопасност на храните учестява проверките си за спазване на противоепидемичните мерки в заведения за хранене и за развлечение. Кметовете на общини са задължени да определят лица за контрол за спазване на мерките в обществения транспорт, на спирките и гарите на тяхна територия. Кметовете следва да контролират регулярно противоепидемичните мерки в клубовете за пенсионери и, при необходимост, те да бъдат затваряни за посетители.

С решение на Областния кризисен щаб пенсионерските клубове в Кърджали се затварят до края на епидемичната обстановка. Засилват се контролните действия за спазване на противоепидемичните мерки, от днес търговци и клиенти на общинските пазари са длъжни да имат защитна маска.

Затягането на мерките идва на фона на регистрирани нови 1595 случая на коронавирус в петък при направени 9038 теста. Починали са 16 души, а излекуваните – 235.

Наред със заразените се показчва и броят на хоспитализираните. Те вече са 1792 души, като на много места в страната се появиха сигнали, че болниците са претоварени. Увеличил се е и броят на пациентите в интензивни отделения – общо 112.

Най-голям брой нови случаи има в София – 549. На второ място е Пловдив с 140 положителни проби. След това са обявената за "червена зона" област Благоевград (90), Варна (75) и Търговище (70).

През изминалото денонощие има само две области, в които са установени под 10 случая – Видин и Силистра, където са регистрирани по 3 положителни проби.

mediapool.bg