Кламер БГ - Новини: Почина режисьорът Франко Дзефирели

Почина режисьорът Франко Дзефирели

Общество

|
Съб, 15 Юни 2019г. 17:15ч.
Почина режисьорът Франко Дзефирели

Легендарният италиански филмов, театрален и оперен режисьор, сценарист и продуцент Франко Дзефирели почина на 96-годишна възраст, съобщиха световните агенции.

Лучано Дзефирели, синът на именития творец, съобщи, че баща му е "угаснал мирно" в дома си в Рим след продължително боледуване, което се е влошило през последните месеци.

Франко Дзефирели очарова публиката по целия свят с романтичното си виждане и често екстравагантните си продукции. Сред най-известните му творби са "Укротяване на опърничавата", "Ромео и Жулиета", "Хамлет", мини сериалът "Исус от Назарет".

Демонстрирайки завидна гъвкавост, Франко Дзефирели поставя и десетки оперни и театрални продукции на водещи световни сцени.

Дзефирели е носител на 2 награди БАФТА, 2 награди “Еми”, 5 пъти на наградата „Давид ди Донатело“. Два пъти е номиниран за “Оскар”. От 1994 до 2001 г. е член на италианския сенат от партията на Силвио Берлускони “Форца Италия”.

Големият италиански режисьор е роден във Флоренция през 1923 г. Първоначално учи архитектура, но трябва да прекъсне заради избухването на Втората световна война /1939 -1945 г./, по време на която той е партизанин в италианската съпротива, а след това преводач на шотландската гвардия.

След войната се увлича от театъра и киното. Играе в университетския театър, работи като театрален художник, прави декорации и костюми за филмите и спектаклите на не по-малко великия Лукино Висконти.

Работата му носи известност и през 1953 г. Дзефирели е поканен в Ла Скала като художник на постановката ”Пепеляшка“ на Росини.

Впоследствие той поставя опери в Ла Скала, Ковън Гардън, Метрополитан, Виенската и Римската опери. Работи със звезди като Гена Димитрова, Лучано Павароти, Мария Калас и Пласидо Доминго.

Неговият дебют на големия екран е през 1967 г. с комедията по Уилям Шекспир “Укротяването на опърничавата”. Във филма се снима звездната двойка Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън.

Световна известност му носи лентата “Ромео и Жулиета” през 1968 г. с незабравимите Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг.

mediapool.bg