Кламер БГ - Новини: Почина изпълнителят на "July morning" Джон Лоутън

Почина изпълнителят на "July morning" Джон Лоутън

Свят

|
Вт, 06 Юли 2021г. 13:33ч.
Почина изпълнителят на "July morning" Джон Лоутън

Почина изпълнителят на

Легендарният изпълнител на на "July morning" и вокалист на групата Uriah Heep Джон Лоутън е починал внезапно на 74-годишна възраст.

Това съобщиха от групата на официалната си страница във "Фейсбук".

Лоутън е починал на 29 юни, но тъжната вест бе оповестена сега. Погребението ще се състои в тесен семеен кръг със скромна церемония, каквото е било желанието на музиканта.

От групата посочват, че той не е страдал от заболявания. "Отиде си спокойно с жена си до себе си. Джон ще ни липсва много", написаха още от групата.

Лоутън щеше да навърши 75 години на 11 юли. Той е роден през 1946 година в град Халифакс, Англия. Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години на 20 век с групата"The Deans", които решават, че Джон трябва да е певецът.

През 1969 година се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група Lucifer's Friend ('69-'76 & '79–'95), с които записва 9 студийни албума. През 1976 година се присъединява към Uriah Heep, с които записва албумите "Innocent Victim", "Firefly", "Fallen Angel" и "Live '79" и в продължение на 4 години изнасят концерти в Европа и САЩ.

Джон Лоутън често гостуваше в България. В продължение на години той бе главно действащо лице в концертите за посрещане на първия юлски изгрев на Камен бряг или Каварна. Той е почетен гражданин на Бургас.

"Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на Uriah Heep от 1971 година "July Morning") е традиция в България за посрещането на първото утро на юли. Възниква като хипи празник в средата на 80-те години на миналия век.

mediapool.bg