Кламер БГ - Новини: Почина Бернардо Бертолучи

Почина Бернардо Бертолучи

Общество

|
Пон, 26 Ноем 2018г. 13:10ч.
Почина Бернардо Бертолучи

На 77-годишна възраст почина една от легендите на световното кино, италианският режисьор Бернардо Бертолучи. Той е автор на шедьоври като "Последно танго в Париж", "Открадната красота", "Последният император", "Мечтатели" и други.

Носител е на награди "Бодил", "Златна палма", "Сезар", "Златна камера", "БАФТА", две "Европейски филмови награди", 2 награди "Златен глобус" и 2 награди "Оскар".

Има звезда на Холивудската алея на славата от 2013 г.

Бертолучи е страдал от онкологично заболяване и е починал в дома си в Рим, обграден от близките си.

Той е роден на 16 март 1940 година в Парма, в семейството на Нина и Атилио Бертолучи. Баща му е поет и филмов критик, майка му е учителка.

Бертолучи започва да пише стихове още на 12 години и скоро печели няколко престижни награди.

Завършва литература и философия. След това отива в Рим, където е помощник на Пиер Паоло Пазолини във филма "Безделник“ през 1961 г.

На 22 години заснема първия си филм "Сухата кумица“.

Бумът на италианското кино затихва през 1970-те години, когато филмовата индустрия става жертва на голямата рецесия. Италианските режисьори са все по-често принудени да кооперират филмите си с американски, френски, шведски и други компании, за да могат да ги финансират. Бертолучи не прави изключение.

През 1972 г. заснема "Последно танго в Париж“ с участието на чуждестранни актьори в главните роли - Марлон Брандо и Мария Шнайдер.

Филмът навремето се смята за скандален заради секс-сцените, които съдържа. След първата му прожекция в Ню Йорк е цензуриран както в САЩ, така и в Италия. От 1976 до 1981 г. е спрян от екрана.

През 1996 г. заснема "Открадната красота“, последван от филма "Мечтатели“.

mediapool.bg