Кламер БГ - Новини: Похитители напуснаха танкер, отвлечен край бреговете на ОАЕ

Похитители напуснаха танкер, отвлечен край бреговете на ОАЕ

Свят

|
Ср, 04 Авг 2021г. 14:00ч.
Похитители напуснаха танкер, отвлечен край бреговете на ОАЕ

Похитители напуснаха танкер, отвлечен край бреговете на ОАЕ

Похитителите са напуснали танкера, завзет вчера близо до бреговете на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и сега корабът е в безопасност, съобщи днес Морската търговска организация на Великобритания, цитирана от Ройтерс.

"Похитителите са напуснали кораба. Той е в безопасност. Инцидентът приключи", се казва в съобщението.

Според три източника от сферата на морската сигурност, цитирани от Ройтерс, се предполага, че плаващият под панамски флаг кораб "Асфалт принсес", намирал се в район на Арабско море, водещ към Ормузкия проток, е бил завзет от подкрепяни от Иран сили - нещо, което Техеран отрича.

Морската търговска организация на Великобритания каза, че инцидентът, който категоризира като потенциално похищение, е приключил, без да дава повече подробности и да споменава названието на кораба.

По-рано за похищението на танкера близо до бреговете на ОАЕ съобщи британската телевизия "Скай нюз", цитирайки източници от сферата на сигурността. Според тях на борда на кораба, пътуващ от град Хаур Факан в ОАЕ до пристанището Сухар в Оман, са се качили девет въоръжени мъже, които са го завзели. Според източници на в. "Таймс", британските спецслужби предполагат, че в инцидента може да са замесени "ирански военнослужещи или техни съюзници".

Говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде, на свой ред, категорично отхвърли твърденията, че ирански военни имат нещо общо с инцидента.

mediapool.bg