Кламер БГ - Новини: Последен звънец за 47-то НС: Кой какво каза на сбогуване

Последен звънец за 47-то НС: Кой какво каза на сбогуване

България

|
Пет, 29 Юли 2022г. 18:45ч.
Последен звънец за 47-то НС: Кой какво каза на сбогуване

Последен звънец за 47-то НС: Кой какво каза на сбогуване

Последният ден на 47-ото Народно събрание приключи с ударен труд и програмни речи, загрявка за предстоящата предизборна кампания. За разлика от други работни дни, този път депутатите събраха кворум навреме и успяха да отметнат и осемте точки от програмата си, сред които да приемат забрана за продажбата на райски газ на деца до 18-годишна възраст.

Народните представители се разбраха да отменят традиционния петъчен парламентарен контрол, който бе заменен с декларации. Такива направиха "Продължаваме промяната" (ПП), ГЕРБ, "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Възраждане". БСП и ДПС предпочетоха да запазят мълчание.

Преди да закрие последното заседание, думата взе и и.д. председателят на 47-ото Народно събрание Мирослав Иванов от ПП.

"Вярвам, че всеки един от нас ще се поучи от грешките си и ви призовавам – нека бъдем по-разумни, по-самокритични, по-отговорни и по-честни към себе си, колегите си и към нашите сънародници", каза той.

"В тези тежки времена на криза, 47-ото Народно събрание не бе обединено, а какви бяха причините за това – ще дам възможност на времето и българските граждани да дадат своята оценка", добави Иванов.

Според него напрежението от политическата криза е хвърлило "тежка сянка" върху парламента, а заседанията са били арена на персонални сблъсъци и вулгарен език и са липсвали търпение, толерантност и уважение.

В края на изказването си Иванов благодари на Силви Кирилов, който като най-възрастен депутат в този парламент откри първото заседание. Благодари и на сваления с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" председател на Народното събрание Никола Минчев. След като Иванов обяви, че закрива пленарното заседание, народните представители се изправиха на крака и го аплодираха.

"Първа стъпка за изтръгването на държавата от мафията"

"Отиваме на избори с натрупан опит, с научени уроци, с идея как да бъдем по-успешни и по-ефективни", каза в декларация от името на ПП председателят на парламентарната й група Андрей Гюров.

По думите му вероятно и следващият парламент ще бъде труден, но от ПП няма да отстъпят от "това да спираме корупционните кранчета". "Вярваме, че в следващия мандат ще можем да постигнем още много повече за свободна и просперираща България", добави той.

Гюров призова хората да гласуват на предстоящите избори и изрази тезата, че всичко дотук е било "само първа стъпка от борбата за изтръгването на държавата от ръцете на мафията".

"Демокрацията е маратон. Демокрацията си струва. Демокрацията е единствената гаранция за просперитета на България. Тази битка е на всеки български гражданин, Тук и в Чужбина. И ние можем и трябва да я спечелим Заедно", продължи той.

"Помогнете ни да върнем нормалността, смисъла на думи като морал, честност и почтеност, дължим го на децата си – продължаваме промяната", призова Гюров избирателите.

По думите му 47-ото НС е било изправено пред множество кризи и е имало "заложени бомби" в пътното строителство, той отбеляза високите цени на електроенергията, пандемията от коронавирус и войната в Украйна.

"Хората знаят, че спряхме схемите на "Капитан Андреево", добави той.

Според него въпреки най-тежката глобална инфлация, война и политическа криза, "България се справи добре в тези седем ужасни месеца".

Гюров призна, че можело да се постигне и повече, но големите промени изискват достатъчно депутати, които искат те да се случат. "А имаше ли достатъчно депутати в този парламент, които да искат България да тръгне към промяната – нямаше. Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда", каза в заключение Гюров.

Божията воля и народът, който иска ГЕРБ във властта

В декларацията на ГЕРБ имаше две послания – как сегашната власт била пълно безобразие, но занапред трябва да се намери разбирателство и толерантност, защото народът предпочита ГЕРБ в управлението.

"Надявам се до октомври да сте осмислили как се докарахте до тук, да приемете най-после, че народът ни е мъдър и да се съгласите, че неговата воля е Божия воля. И когато народът отново ви каже, че предпочита в управлението на страната да участва ГЕРБ, да се отнесете с разбиране към това послание и да го приемете", обърна се председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова към досегашните управляващи.

Тя отново изтъкна, че правителството на Кирил Петков е било първото, свалено с вот на недоверие (внесен от ГЕРБ и успял благодарение на ИТН).

След това Атанасова се опита да изброи десетките обвинения, отправяни от ГЕРБ към досегашната власт – че "А"отборът доказано са аматьори, които оставят разбити държавни институции, корупционни схеми, "бухалки", "дамаджани", "опустошен парламентаризъм с решетки", нулева толерантност към конституцията, енергийна криза, липса на алтернативни доставки на газ, плашещи цени на горива и електроенергия и пр.

Според ГЕРБ правителството на Кирил Петков оставя и външнополитически щети - "срамните гърчове за военната помощ за Украйна, двойната политика по отношение на Република Северна Македония, спекулативното ангажиране авторитета на наши външни партньори с вътрешнополитически интриги, корупционни схеми".

"Нашият, а надявам се и вашият общ интерес е,....независимо какви политически възгледи изповядваме, да живеем в разбирателство, толерантност, да сме солидарни, да си помагаме да преодоляваме кризите и да вървим заедно напред. Помислете си още веднъж, не можете да победите собствения си народ", каза още Атанасова на управляващите.

ИТН не биха се примирили с ролята на " безгласна патерица"

Заключителната декларация на ИТН бе произнесена от неслучилия се кандидат-премиер на партията в предходния парламент Пламен Николов, който направи едно от малкото си изказвания от трибуната в сегашното Народно събрание.

"Никога не бихме се примирили с ролята на безгласна патерица на властта и в никакъв случай не бихме могли да пожертваме националния интерес на Република България, каквито и регламентирани обещания или нерегламентирани изкушения да ни бяха предлагали", каза той, вероятно в обяснение на версията на ИТН защо свалиха кабинета "Петков", а после провалиха последния опит за редовно правителство.

"По една или друга причина, първоначално сформираното управленско мнозинство не успя да обърне поглед в една посока и започна да фаворизира едни участници в коалицията, за сметка на други", продължи Николов.

Той пожела в следващия парламент да влязат повече експерти, с чийто потенциал България да успее да се справи с всички предизвикателства.

ДБ: Трябва да се справим с двете предизвикателства - корупцията и войната

"Нашата отговорност оттук нататък е да отговорим на въпроса как ще управляваме България, за да се справим с двете огромни предизвикателства – корупцията и войната", заяви съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов.

"В последния ден на този парламент - тази прекрасна, достолепна зверилница, която изисква от нас и страст, и агресия, и желание за конфронтация, днес бих искал да излезем извън размахването на пръсти и замерянето с декларации и да си кажем "благодаря ви" един на други. И макар да не беше много успешен парламентът, искам да благодаря на всеки от вас и ако някого сме засегнали, въпреки че опитвахме да сме любезни, прощавайте. Чисто човешки това е важно", каза той.

Отивайки на избори, партиите освен че ще възпроизведат поредната кампания с поредните клишета, трябва да се опитат да дадат отговор на въпроса как да излезем от спиралата на политическата криза, защото има достатъчно други кризи, които ни сполетяха, заяви Христо Иванов.

"Защото времето, в което могат да се вземат определени решения, изтича. Нека се опитаме да отговорим как ще се управлява републиката, какво управление ще има", призова Иванов и добави, че партиите трябва да намерят начин да постигнат "съгласие да реформираме прокуратурата, така че тя да бъде ничия, освен на закона и освен на националния интерес".

"Ако искаме да се справим с корупцията, трябва да се съгласим, че отсъждането - кой е корумпиран и кой не е, не е работа на политическия дебат, а нашата работа е да изградим такива институции и такава правосъдна система, която да може да се справя с това", посочи той и изтъква, че няма друг модел за постигане на политическа устойчивост извън тези съгласия.

Иванов посочи, че корупцията започва от руския модел. "Ние трябва да можем, каквото и да мислим за Русия, да се изправим пред реалността, че ние сме обект на агресия. Трябва да защитим нашия начин на живот, нашата свобода и нашия модел на икономическо развитие", каза той.

"Възраждане" срещу "стария и новия ГЕРБ"

Председателят на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов определи като "безвремие" изминалите близо осем месеца, в които имаше парламент и редовно правителство.

Според него това е период, в който не е имало стремежи, идеали, видимо развитие и прогрес.

Костадинов определи управлението на страната през последните 8 месеца като време на илюзии, лъжи, фарс и политически машинации. "Време на привидна борба с корупцията, а всъщност - промяна на структурата на т.нар. политическа бухалка, предадена с недоволство от стария ГЕРБ на новия ГЕРБ в лицето на ПП,ДБ, БСП и други", каза той.

mediapool.bg