Кламер БГ - Новини: Последен ден за издигане на кандидатури за следващ главен прокурор

Последен ден за издигане на кандидатури за следващ главен прокурор

България

|
Пон, 29 Юли 2019г. 08:15ч.
Последен ден за издигане на кандидатури за следващ главен прокурор

Понеделник е последният ден за издигане на кандидатури за нов главен прокурор. Засега единствената номинация, зад която застана цялата Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, е на зам.- главния прокурор Иван Гешев.

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще се събере на последно заседание преди лятната ваканция, като се очаква отново да има протест срещу кандидатурата на Гешев, който публично оспори в телевизионно интервю принципа на разделението на властите.

За да напомнят, че гражданите искат участие в номинирането на нов главен прокурор, тази вечер от инициативата "Правосъдие за всеки" организират протест пред сградата на столичната Съдебна палата и пред Окръжната прокуратура в Пловдив.

След издигането на единодушната кандидатура на Иван Гешев, по закон само министърът на правосъдието може да предложи друг кандидат. Ако Иван Гешев остане единствен кандидат за поста, той трябва да бъде изслушан пред пленума на ВСС на 24 октомври. Веднага след това е гласуването.

Данаил Кирилов допусна възможност да се възползва от това правомощие, ако му бъде предложена силно подкрепена гражданска номинация или такава, посочена от президента.

Реакция от държавния глава няма, а гражданският сектор лансира името на следователя Бойко Атанасов.

mediapool.bg