Кламер БГ - Новини: Посланикът на Русия заряза лозето заедно с агроминистъра

Посланикът на Русия заряза лозето заедно с агроминистъра

България

|
Ср, 02 Фев 2022г. 15:03ч.
Посланикът на Русия заряза лозето заедно с агроминистъра

Посланикът на Русия заряза лозето заедно с агроминистъра

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова е зарязала лозята заедно с министъра на земеделието Иван Иванов (БСП). Това стана ясно от публикувани снимки на сайта на Министерството на земеделието. В самото съобщение не е отбелязано участието на Митрофанова в обичая.

От ведомството уточниха пред Mediapool, че самият министър също не е знаел, че руският посланик ще бъде на зарязването на лозята. Тя е била там по покана на Института по лозарство и винарство в Плевен, по чиято инициатива е присъствал и земеделския министър. Така двамата се озовали случайно на едно и също място и по тази причина името на Елеонора Митрофанова не е посочено в съобщението.

Двамата са отбелязали празника на лозаря - св. Трифон Зарезан на 1 февруари в Плевен.

Земеделският министър е отбелязал, че България заема достойно място на винената карта на света и се е утвърдила като предпочитана дестинация за винен туризъм.

През последните години се наблюдава трайна тенденция на ръст на винопроизводителите у нас, като за 2021 г. те достигат 336, сочат данните на Изпълнителната агенция по лозата и виното. За сравнение през 2020 година те са били 311, а година по-рано - 282. Преработеното грозде през 2021 г. е 127 661 тона, а съхраняваните количества вино към 31 юли на винарска година е 81 580 465 литри.

Най-вероятно Елеонора Митрофанова също е поздравила винопроизводителите, но официална информация за това няма публикувани нито на сайта на посолството на Русия в България, нито на този на Института по лозарство и винарство в Плевен.

Преди да зареже лозята край Плевен, Митрофанова участва в сутрешния блок на Нова телевизия и обяви, че България не е мишена за Русия, aко няма бази и стратегически оръжия.

mediapool.bg