Кламер БГ - Новини: Посланик Фрийд представи книгата си "Съединените щати и Централна Европа през американското столетие"

Посланик Фрийд представи книгата си "Съединените щати и Централна Европа през американското столетие"

Свят

|
Ср, 30 Септ 2020г. 12:42ч.
Посланик Фрийд представи книгата си "Съединените щати и Централна Европа през американското столетие"

Посланик Даниел Фрийд представи книгата си "Съединените щати и Централна Европа през американското столетие" на събитие в Евро-атлантическият център за сигурност. Събитието събра представители на неправителствения сектор, дипломатическия корпус, политици и общественици, сред които дългогодишният посланик на България в САЩ Елена Поптодорова, бившият министър на външните работи Даниел Митов, бившият народен представител и председател на парламентарната комисия по външни работи Джема Грозданова, директорът на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и доскорошният генерален консул на България в Чикаго Иван Анчев.

Авторът, който се включи виртуално от Вашингтон, обясни, че сборникът от есета е опит за анализ и обзор на външнополитическата доктрина на САЩ към региона на Централна Европа от появата им на световната сцена. Посланик Фрийд обобщи, че политиката на САЩ е по-успешна, когато не третира страните от региона като функция на отношенията им с трети влиятелни страни като Русия и Китай, а като независими и самостоятелна субекти.

Авторът също така подчерта, че независимо от различията между трансатлантическите партньори, най-важният обединяващ елемент е либералната демокрация, която трябва да продължава да доминира. По думите му именно демокрацията позволява различията да бъдат сила за добро, включително и националният патриотизъм, когато кристализира чрез демократични способи.

Коментирайки тенденцията на намаляващ ангажимент на САЩ към Европа, посланик Фрийд заяви, че силата на САЩ навън зависи от силата на държавата вътре, тоест нужна е консолидация във вътрешнополитически план, за да може американската външна политика към Европа да не изпадне в изолационизъм, а да заеме позиция на лидерство.

Авторът коментира и неосъветските тенденции във външната политика на Руската федерация под лидерството на президента Путин, като отбеляза, че основен инструмент на руското влияние навън е корупцията. Посланик Фрийд подчерта, че не страх от физическа агресия е причината за противопоставянето на Русия на разширяването на НАТО, а фактът, че това би лишило режима в Кремъл от възможността да наложи и разраства своята геополитическа доминация в страни като Украйна и Беларус.

Посланик Фрийд коментира и каква ще е външната политика на САЩ след президентските избори през ноември, като заяви, че независимо от резултата, в администрацията присъстват много компетентни експерти, което гарантира приемственост и устойчивост на политическата линия.

Авторът подчерта, че Инициативата "Три морета" е начин да се задържи фокусът на политическата енергия на САЩ върху региона. Инициативата има преимуществото да търси пазарни и прозрачни механизми за финансиране на ключови проекти за интеграцията на Европа, като по този начин ограничава възможностите за разпространение на корупционни практики от Русия и опитите за геополитически натиск чрез икономическо влияние от страна на Китай върху региона на Триморието.

Според посланик Фрийд, САЩ и Европейският съюз трябва да работят заедно за разрешаване на спора между Косово и Сърбия, без да влизат в съревнование.

Авторът коментира и промяната в регионалната динамика с отношенията между Турция и Гърция. Той отбеляза, че Турция не върви в правилната посока и се надява страната да се върне към конструктивен подход.

Посланик Фрийд отбеляза, че макар да не познава в детайли политическата ситуация в България, е в течение на продължителните протести и счита, че корупцията не е приемлива характеристика за една демокрация.

Председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов откри събитието, като благодари на посланик Фрийд, че се е доверил на екипа на ЕАЦС да представи на българския читател този ценен продукт от дългогодишната му кариера в дипломацията и администрацията на редица президенти на САЩ.

Книгата "Съединените щати и Централна Европа през американското столетие" е издадена в оригинал на англиийски от Центъра за източноевропейски изследвания на Варшавския университет през 2019г. Евро-атлантическия център за сигурност подготви и публикува българския превод.

Представянето на книгата може да видите тук

mediapool.bg