Кламер БГ - Новини: Порицание за депутат от ГЕРБ заради възгласи "червени боклуци"

Порицание за депутат от ГЕРБ заради възгласи "червени боклуци"

България

|
Ср, 04 Дек 2019г. 12:23ч.
Порицание за депутат от ГЕРБ заради възгласи "червени боклуци"

Втори ден продължават скандалите и разприте между управляващи и опозиция по време на окончателното приемане бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина. В началото на заседанието в сряда депутатите загубиха около час, за да спорят как да бъде наказан Спас Гърневски от ГЕРБ заради това, че нарече социалистите "червени боклуци".

От БСП искаха той да бъде отстранен от поне едно заседание, но председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще бъде порицан. Георги Гьоков от БСП заяви, че не е чул думата "извинявай". "Аз искам извинение за това, което направи той. Докато не му наложите адекватно наказание, няма да продължим", каза Гьоков.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова призова да не се руши авторитетът на Народното събрание. Тя обяви, че не трябва да се притиска ръководството на парламента от трибуната и поиска да бъде свикан извънреден председателски съвет.

Караянчева изпълни искането и обяви кратко прекъсване на заседанието. След края на съвещанието пък обяви, че не е постигнато решение за допълнително наказание на Гърневски и той остава само с порицание.

"Разбрахме се обаче оттук нататък да отсъстват обидните квалификации и езикът на омразата. Всеки, който наруши това правило, ще бъде наказан", каза Караянчева.

Социалистите обаче останаха недоволни и поискаха Гърневски да бъде отстранен поне от комисията по парламентарна етика.

Той нарече социалистите "червени боклуци“ във вторник вечерта, когато извънредното заседание беше прекъснато, след като от БСП и "Атака" излязоха на парламентарната трибуна. Те настояваха гласуването на минималната пенсия да бъде поименно. Десислав Чуколов от "Атака" дори се обърна директно към лидера на НФСБ Валери Симеонов: "Айде, Валери, гласувай. Ще подкрепиш ли 300 лева пенсия? Няма да мръдна от тука, докато не подкрепите 300 лева пенсия".

"Призовавам от утре да забраните продажбата на алкохол на независими депутати в българския парламент", репликира депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов, намеквайки, че Чуколов е употребил алкохол.

Ден след като нарече БСП "червени бокулци", Гърневски се извини:

"Вчера действително беше един ненормален ден, когато се приема бюджетът на страната. През целия ден бяхме свидетели на провокации. В края на деня се случи нещо, което не бива да се случва в този парламент - да бъде обградена трибуната на Народното събрание. Хора да призовават председателя да се отстрани от мястото, от което води заседанието. Това ме провокира и аз си позволих реплики, които не трябваше да правя. Съжалявам за това. Ако някой се е почувствал засегнат - моля да ме извини", каза той.

Социалистите и "Атака" искаха минималната пенсия да стане 300 лв на месец, ДПС – да е 250 лв. от 1 януари. Управляващите са заложили 250 лв. от 1 юли, но това не беше първоначалната им идея. В началото беше предвиден ръст от 6.7% до 234.13 лв.

В края на краищата в сряда окончателно беше одобрено предложението на управляващите за 250 лева минимална пенсия от 1 юли догодина.

mediapool.bg