Кламер БГ - Новини: Поредна отсрочка за джипитата без специалност

Поредна отсрочка за джипитата без специалност

България

|
Четв, 16 Май 2019г. 16:44ч.
Поредна отсрочка за джипитата без специалност

Личните лекари получават трета поред отсрочка за придобиването на специалност “Обща медицина“. Отсрочката се прокарва с поправка в Закона за лечебните заведения, която в четвъртък беше гласувана на първо четене от парламентарната здравна комисия. Поредното отлагане се налага, за да могат над 600 лични лекари без специалност да продължат да работят и практиките им да не бъдат закрити след 3 юни тази година.

Отсрочката за лекарите, които вече са започнали обучение, е 4 години. Тези, които не са започнали обучение до 3 юни, могат да продължат да практикуват за срок от четири години, при условие, че започнат обучение до 1 година от влизането на закона в сила. След изтичане на едногодишния срок, регистрацията

на тези, които още не са започнали обучение, ще бъде заличена.

Изискването за придобиване на специалност по "Обща медицина" не се отнася за джипитата, които имат призната специалност по вътрешни болести, детски болести или по спешна медицина.

19 години не стигат

През 2000 година на лекарите, които тогава избират да практикуват като джипита, беше определен срок от 10 години, за да преминат специализация по "Обща медицина" и да защитят чрез полагане на държавен изпит признаване на специалността. Този срок обаче се оказа недостатъчен и двукратно бе удължаван с по 5 години от 2009 до 2014 г. и от 2014 до 2019 г., тъй като голям брой лекари не изпълняват изискването.

Депутатите от здравната комисия и ръководството на здравното министерство изразиха в четвъртък надежда, че това е последното удължаване на срока, което се прави.

По данни на регионалните здравни инспекции общо 673 лекари са без специалност “Обща медицина“, от които 568 са с индивидуални практики, а 105 работят в групови практики. Общо в страната практикуват около 4500 лични лекари.

Част от джипитата изпитват трудности да вземат специалност в срок, защото се налага да отсъстват от практиките си за времето на обучението, а в същото време не могат да намерят заместник. Според вносителите на поредната законова отсрочка от ГЕРБ проблемът е най-сериозен за джипитата в отдалечени и труднодостъпни райони.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари припомниха в четвъртък, че при последното удължаване на срока за специализация, са се съгласили това да бъде последната възможност, тъй като 19 години не са малък срок. От съсловната организация казаха, че подкрепят удължаването на срока за колегите им, които вече са зачислени и специализират, но по обективни причини не могат да приключат в срок.

“Относно общопрактикуващите лекари с вече разкрити практики, които за срок от 19 години не са се зачислили да специализират, се въздържаме от коментар, тъй като нямаме моралното право да вземем решение след поетия при последното удължаване на срока ангажимент, и оставяме решението на институциите“, коментираха от сдружението.

От организацията припомниха също, че паралелно с удължаването на срока са били въведени облекчени условия за специализация, включително и финансови.

От Българския лекарски съюз също излязоха по-рано с позиция, че са против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност "Обща медицина” от общопрактикуващите лекари.

И новата отсрочка няма да е достатъчна

Сдружението на общопрактикуващите лекари обаче посочва, че и новата предвидена 4-годишна отсрочка вероятно ще се окаже недостатъчна. Оттам поставят въпроса колко от посочените 673 джипита са в процес на специализация, колко са били зачислени, но са с прекъсната специализация и колко въобще не са се зачислили да специализират.

“В момента съществуват около 60 акредитирани обучителни практики за специализация по “Обща медицина“, които вероятно имат капацитет да поемат не повече от 150 специализанта. Дори да пренебрегнем факта, че и в момента техният капацитет вероятно е покрит поне на 50%, това означава, че няма как в рамките на една година да поемат повече от 70-80 човека. През следващата година, ще се освободят толкова места, колкото са приключилите специализацията- 50-80, но едва ли са повече и на тяхно място, но една година по-късно ще се включат следващите 50-80“, посочват от сдружението.

“От казаното става ясно, че е практически невъзможно, в сегашните условия, в рамките на посочената една година да започнат специализация 673 човека, а дори и 100-150. Следователно няма как да бъде изпълнен и общо 4-годишния срок за приключване специализацията на сега незачислените, който започва да тече от влизането на закона в сила“, аргументираха се от от сдружението.

mediapool.bg