Кламер БГ - Новини: Пореден ден с опасно мръсен въздух в София

Пореден ден с опасно мръсен въздух в София

България

|
Пон, 09 Дек 2019г. 12:32ч.
Пореден ден с опасно мръсен въздух в София

Мръсен въздух и нива на фините прахови частици в пъти над нормата са засечени и тази сутрин в София.

Данните на платформата airbg.info показват превишения от над 5 пъти в квартали като "Лозенец", "Яворов", "Дружба", "Витоша". Станциите на Изпълнителната агевция по околна среда, които в града са само 5, но се смятат от общината за официален източник на информация, показват доста по-малки превишения. В сутрешните часове дори концентрацията на фини прахови частици, отчетена от някои от тях, беше в норма.

"Днес се очакваше по прогнозни данни от системата за ранно предизвестяване, разработена от НИМХ, качеството на въздуха в Столична община да е умерено – атмосферните условия позволяват умерено натрупване (на ФПЧ) от 50 до 100 микрограма на кубичен метър осреднено за денонощието. Знаете, че средноденонощната норма е 50 микрограма, очакваха се такива метеорологични условия, че да има леко превишение", посочи зам.-кметът по околната среда Йоана Христова, цитирана от бТВ.

Тя повтори, че сензорите на агенцията по околна среда, които общината ползва, показват около 50 микрограма на кубичен метър в "Надежда" и "Павлово" и около 30 в "Дружба". Такива бяха данните към 10 часа. "Ако този тренд се запази, то прогнозата ще се реализира", коментира Христова.

От община призовават гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление, както и да пътуват с градски транспорт.

Въпреки че понеделник е поредният ден с опасно мръсен въздух, той не е достатъчно мръсен, за да се задейства основната мярка на общината в такава ситуация - пускането на евтин градски транспорт с ползването на зелен билет за 1 лев за цялата мрежа за целия ден. Причината е, че според правилата поне две от официалните станции трябва да отчитат стойности на фините прахови частици над 200 микрограма на куб. метър при среднодневен праг от 50 микрограма.

Според проучвания през зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва именно от този вид битово отопление.

В дни с мъгла мръсният въздух се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва.

"Много е зле положението. Цяла нощ имаше смог. Миришеше на изгорели химии, боклуци. Това не е просто мъгла“, коментира Мария Панчева, представител на Инициативния комитет, който организира протести в един от столичните квартали с най-замърсен въздух – "Красна поляна".

Тя цитира показанията на въздуха от снощи, в пиковите часове.

"2000 при норма 50. А в непиковите часове – 700-800 и то през цялата вечер. При положение, че в този район няма трафик. При положение, че вечер дори не се гори и в сервизите масло, защото те не работят. Остават само печките. Тази сутрин показанията са към 500-700, не са падали под 500", посочи тя пред БНР.

"Дадохме 100-тина дни толеранс на общината след изборите, тъй като не се знаеше кой ще бъде на власт. Вече е ясно какво е положението, продължава да са на власт основно ГЕРБ. Съответно ние решихме да направим протест на 28 януари догодина", каза Панчева.

"Забрана за движение на каруци в София плюс забрана да се превозват с частни коли боклук, дограма и т.н. – обещано и неизпълнено. Адекватни наказания за тези, които горят боклуци – лично поет ангажимент от г-жа Фандъкова – обещано и неизпълнено. Закон, който да позволява достъп до частните домове, където личи, че се гори нещо нередно, като много лесно това се установява с дрон – обещано и неизпълнено. Обещано беше да се монтират и станции – да, монтираха се, седят си и не работят".

Въпросните станции - 22 на брой, трябва да бъдат пуснати до края на годината, а данните от тях да се публикуват на специализирания сайт на общината air.sofia.bg. Обещанията са те да се използват при взимането на решения за въвеждането на спешни мерки при сериозно замърсяване.

mediapool.bg