Кламер БГ - Новини: Пораженията на Меркел в две провинции може да оформят политическия пейзаж в Германия

Пораженията на Меркел в две провинции може да оформят политическия пейзаж в Германия

Европа

|
Вт, 16 Март 2021г. 14:33ч.
Пораженията на Меркел в две провинции може да оформят политическия пейзаж в Германия

В неделя консервативният Християндемократически съюз на германския канцлер Ангела Меркел претърпя исторически поражения на изборите в две провинции. Резултатите от тези регионални избори вероятно ще оформят политическия пейзаж в навечерието на федералните избори през септември.

Докато в югозападната провинция Баден-Вюртемберг подкрепата за ХДС спадна на 24,1 на сто, в съседната провинция Райнланд-Пфалц тя намаля на 27,7 процента, показват неокончателните резултати.

Неделните избори се очаква да се отразят на определянето на наследника на Меркел и да подготвят почвата за поредицата от избори в Германия през тази година, чиято кулминация ще бъдат парламентарните след шест месеца.

"Това не е добра изборна вечер за ХДС", заяви генералният секретар на партията Паул Цимяк, след като ХДС отчете най-лошия си резултат в тези две провинции досега.

Цимяк каза, че резултатите отразяват растящо негодувание, неразбиране и нетърпение сред населението относно овладяването на кризата с коронавируса, като подкрепата за партията спада и на национално равнище.

В неделя избирателите отидоха до урните на фона на постепенно увеличаване на броя на случаите на коронавирус, както и на фона на хаотична ваксинация и разтърсилия ХДС политически скандал около закупуването на маски.

Като последствие от изборите сприхавият понякога Винфрид Кречман от партията на Зелените си осигури трети мандат като премиер на Баден-Вюртемберг, след като спечели 32,6 процента от гласовете при 30,3 на сто на миналите избори през 2016 г.

Независимо от това представители на партията предупредиха, че тези резултати може да се променят заради големия брой гласове, подадени по пощата.

Седемдесет и две годишният Кречман дойде на власт след убедителна изборна победа преди десет години след ядрената катастрофа във Фукушима.

Някога политически бастион на ХДС, в Баден-Вюртемберг се намират централите на някои от най-големите германски корпорации като "Мерцедес-Бенц", "Хуго Бос", "Роберт Бош" и "Порше".

Популярният премиер от Германската социалдемократическа партия на провинция Райнланд-Пфалц Малу Драйер също запазва властта си с получените 35,7 процента от гласовете, което обаче е спад в сравнение 36,2 процента, които ГСДП получи на предишните избори през 2016 г. в тази провинция, център на германското винопроизводство.

Победата на 60-годишната Драйер означава продължаване на вече 30-годишното управление на ГСДП в Райнланд-Пфалц, но тя също така вдъхва увереност на кампанията за изборите през септември на кандидата за канцлер на партията Олаф Шолц, който е и финансов министър в оглавяваното от ХДС правителство на Меркел.

Олаф Шолц определи резултатите от регионалните избори като "хубав ден" за партията му и добави, че те са показали, че той може да стане канцлер.

Подкрепата за ГСДП на Драйер на регионално равнище обаче е два пъти по-голяма към настоящия момент от тази, която ГСДП събира в социологическите проучвания на национално ниво.

Двата изборни резултата от неделя показват и какви са възможните модели за коалиции в Берлин след парламентарните избори през септември - включително оглавявана от ХДС коалиция със Зелените или нова трипартийна коалиция.

Всички партии отказаха да се съюзят с крайнодясната "Алтернатива за Германия", гласовете за която намаляха и в двете провинции.

След почти 16 години на власт Меркел изключи възможността да поведе кампанията на консерваторите за изборите през септември, кулминацията на така наречената година на супер избори за Германия.

ХДС на Меркел и баварските съюзници на партията от Християнсоциалния съюз (ХСС) сега ще трябва да решат кого да издигнат за кандидат за канцлер от ХДС/ХСС. Вероятно това ще стане между 1 април и края на май.

Неделните избори обаче са сериозен неуспех за Армин Лашет, новоизбрания ръководител на ХДС, който има надежди да наследи Меркел.

Като председател на ХДС от 60-годишния Лашет, който е и премиер на най-голямата по население германска провинция Северен-Рейн Вестфалия, може да се очаква да предяви претенции да поведе консервативния блок в кампанията за изборите през септември.

Но Лашет се сблъсква в това отношение с баварския премиер и шеф на ХСС Маркус Зьодер, чиято решителност в овладяването на кризата с коронавируса му спечели сериозна подкрепа сред членовете на ХДС и ХСС, а и сред по-широкия електорат като евентуален наследник на Меркел, сочат социологически проучвания.

Петдесет и четири годишният Зьодер обаче засега е сдържан и не разкрива дали има амбиции за Берлин, като редовно повтаря, че неговият политически дом си остава Бавария.

По БТА

mediapool.bg