Кламер БГ - Новини: "За децата": Ракетен обстрел погуби поне 50 цивилни на жп гарата в Краматорск (обновена)

"За децата": Ракетен обстрел погуби поне 50 цивилни на жп гарата в Краматорск (обновена)

Свят

|
Пет, 08 Апр 2022г. 17:51ч.
"За децата": Ракетен обстрел погуби поне 50 цивилни на жп гарата в Краматорск (обновена)

Следите от атаката се виждат сред багажа и бебешките колички на атакуваните цивилни граждани. Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Най-малко 50 души са били убити, а 98 са били ранени при ракетен обстрел по железопътната гара в източния украински град Краматорск, където са се били струпали хиляди цивилни, чакащи да бъдат евакуирани преди очакваната ескалация на военните действия в района, съобщи областният губернатор Павло Кириленко.

Мястото на експлозиите е ужасяваща сцена, осеяна с останки от човешки тела, локви кръв, отломки, куфари и дори бебешки колички и плюшени играчки. Четири овъглени коли се виждат на стоянката за таксита пред гарата.

Полицай каза, че обстрелът е бил извършен с разпръскващи се ракети "Точка-У". Този тип муниции експлодират на няколко места, като покриват площ с размерите на футболно игрище, обясни той.

Кореспондент на АФП на място е видял останките от една от ракетите, на която пише на руски "За децата".

Хората са убити, докато чакат да бъдат евакуирани. Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Според директора на украинската национална железопътна компания Олександър Камишин жп гарата е била ударена умишлено.

Украйна обвини Русия за поредната зверска атака, но Русия отрича да е обстрелвала гарата.

Натан Мук от спасителната служба каза пред Би Би Си, че е преброил поне 10 експлозии, през две минути. Той е видял над 1000 души, струпани на гарата преди атаката, а според регионалната прокуратура по това време там е имало около 4000 човека, основно жени и деца. Сред загиналите има 5 деца.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че на жп гарата не е имало никакви военни. "Това е безгранично зло", коментира той, обвинявайки Русия, че по най-циничен начин атакува цивилни граждани, след като не може да спечели на бойното поле.

От няколко дни претъпкани влакове напускат града, след като регионалните ръководители призоваха местните жители да се евакуират преди очакваното мащабно настъпление на руски войски.

След като оттегли войските си от Киев и други райони в северната част на Украйна, Русия пренасочва сили на изток с намерение да завземе двата големи района Луганск и Донецк. Руските сили настъпват към Краматорски и съседния Славянск от юг и от запад.

Малко преди ракетния обстрел, около 10.30 ч. местно време кметът на Краматорск публикува във фейсбук подробното разписание на заминаващите влакове.

Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Източна Украйна категорично отрекоха да са замесени в атаката. Руската армия не е извършвала нападения в района на Краматорск, увери Министерството на отбраната и определи обстрела като "провокация" от страна на украинските сили.

На мястото на атаката са намерени отломки от тактически ракети "Точка-У", каквито руските въоръжени сили не използват, такива се използват само от украинските въоръжени сили, каза още руското военно министерство. Руските военни не използват ракети "Точка-У", подчерта и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Има обаче свидетелства за това, че Русия е оставила на въоръжение ракети "Точка-У". Още на 6 март разследващата група Conflict Intelligence Team (CIT) установи, че тази ракета продължава да е на въоръжение в руската армия, независимо че повечето ракети са заменени с далеч по-съвременните "Искандер".

След началото на руската инвазия в Украйна CIT забеляза ракети "Точка-У" на територията на Беларус, където бе разположена руската армия. Корпус на същата ракета бе заснет в Мариупол и в Черниговска област.

Останки от балистична ракета, изстреляна от система "Точка-У", заснети в региона на Чернигов. Снимка: Conflict Intelligence Team

Откакто проруските сепаратисти превзеха през 2014 г. Донецк и Луганск, Краматорск на практика е главният град в онази част от Донбас, която остава под контрола на Киев. С настъпването на руските сили, особено след превземането на Изюм, в Харковска област на север, Краматорск на практика е обкръжен, отбелязва АФП.

В петък председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига на посещение в Украйна. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, който я придружава, осъди строго в публикация в Туитър ракетния обстрел в Краматорск.

mediapool.bg