Кламер БГ - Новини: Полша ще представи доклад с искане за репарации от Германия за Втората световна война

Полша ще представи доклад с искане за репарации от Германия за Втората световна война

Европа

|
Пет, 26 Авг 2022г. 14:25ч.
Полша ще представи доклад с искане за репарации от Германия за Втората световна война

Полша ще представи доклад с искане за репарации от Германия за Втората световна война

Полското правителство следващата седмица ще представи доклад за опустошенията, причинени на страната от нацистката окупация по време на Втората световна война, предаде ДПА, позовавайки се на парламентарната администрация във Варшава.

Експертният доклад ще бъде представен във варшавския Кралски замък на 1 септември - датата на германското нахлуване през 1939 година. Тази дата се счита и за начало на войната, която отнема живота на най-малко 55 милиона души, като по някои оценки тази цифра може да достига и до 80 милиона. Смята се, че в самата Полша в резултат на войната са загинали до 6 милиона души.

Управляващата полска консервативна партия "Право и справедливост" многократно е посочвала, че докладът е в процес на изработване. Той има за цел да подкрепи исканията за репарации от страна на Германия. Проучване, проведено миналата година, показа, че 64 % от анкетираните подкрепят искането на репарации от Германия за нанесените на Полша щети.

Германското правителство се противопоставя на всички искания за допълнителни репарации, като настоява, че споразумението "Две плюс четири" от 1990 г., известно още като Договор за окончателно уреждане на въпроса с Германия, е приключило въпроса. Това споразумение, договорено от бившата Западна Германия и бившата Източна Германия, заедно с Великобритания, Франция, Съветския съюз и Съединените щати, проправя пътя за обединението на Германия и потвърждава границите ѝ, припомня ДПА.

mediapool.bg