Кламер БГ - Новини: Полша и Литва са станали жертва на дезинформационна кибератака

Полша и Литва са станали жертва на дезинформационна кибератака

Европа

|
Вт, 15 Дек 2020г. 15:38ч.
Полша и Литва са станали жертва на дезинформационна кибератака

Полша и Литва обявиха днес, че са станали жертва на свързана с дезинформация кибератака, която, по всички личи, е имала за цел да подкопае отношенията между двете страни съюзнички в НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Хакерското нападение изглежда е извършено от Русия, каза Станислав Жарин, представител на полските власти. Той отбеляза, че подобен тип атаки се вписват във възприетия неотдавна модел на информационна война, прилаган от Кремъл срещу държави от източния фланг на НАТО.

Кибернападението е включвало публикувано миналата седмица фалшиво прессъобщение, което уж било направено от литовската гранична охрана. В изфабрикуваното изявление се казва, че полски дипломат е бил заловен да пренася незаконно наркотици, оръжия, експлозиви и екстремистки материали в Литва, заяви Жарин, говорител на директора на полските служби за сигурност.

Литовското министерство на външните работи каза, че "работи в координация с други" ресорни институции" в страната, и определи случая като "сложна информационна кибератака". "Наблюдава се увеличаване на информационните кибернападения, насочени към подкопаване на приятелските отношения между Литва и Полша и към предизвикване на раздори", се подчерта в изявлението.

Жарин каза за АП, че хакерската атака е включвала също фалшив акаунт във Фейсбук, който уж принадлежал на представители на полските власти. Чрез него лъжливата новина била разпространена на полски език.

"Начинът, по който е извършена атаката, и фактът, че на прицел са взети отношенията между Полша и Литва, както и обстоятелството, че това е поредното подобно нападение, (ни) навежда на мисълта, че Русия може да стои зад нея", каза в заключение Жарин.

mediapool.bg