Кламер БГ - Новини: Полша бе разкритикувана в европарламента заради състоянието на съдебната система

Полша бе разкритикувана в европарламента заради състоянието на съдебната система

Европа

|
Вт, 15 Септ 2020г. 12:48ч.
Полша бе разкритикувана в европарламента заради състоянието на съдебната система

Полското правителство бе разкритикувано вчера в европарламента във връзка със състоянието на върховенството на правото в Полша и заради дискриминацията срещу представителите на ЛГБТ общността, предаде Асошиейтед прес.

Някои евродепутати предложиха Полша да бъде лишена от европейско финансиране заради политиките си по тези въпроси.

Евродепутатите обсъдиха нов доклад за основните права на човека в Полша, подготвен от испанския евродепутат Хуан Фернандо Лопес Агилар, който е председател на комисията за граждански права.

Агилар заяви пред членовете на ЕП, че Полша изглежда се отдалечава от фундаменталните европейски ценности и заяви, че ситуацията в страната е "изключително тревожна". Докладът ще бъде подложен на гласуване в четвъртък, отбелязва Асошиейтед прес.

Полша неведнъж е ставала обект на критики в европарламента след идването на власт през 2015 г. на националистическата партия "Право и справедливост". В повод за сериозни критики се превърна създаването на нов орган в полската съдебна система, чрез който правителството си гарантира възможността за широка намеса в съдебната система на страната. През последните месеци правата на хората от ЛГБТ общността са във фокуса на ЕП, след като полски политици окачествиха движението за повече права за представителите на тази общност като опасна "идеология", която застрашава традиционната идентичност на полската нация, която в своето мнозинство изповядва католицизма.

mediapool.bg