Кламер БГ - Новини: Полша: "Право и справедливост" загуби парламентарното си мнозинство

Полша: "Право и справедливост" загуби парламентарното си мнозинство

Европа

|
Пет, 25 Юни 2021г. 18:00ч.
Полша: "Право и справедливост" загуби парламентарното си мнозинство

Збигнев Гижински, Малгожата Яновска и Аркадиуш Чарториски

Трима депутати от управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) обявиха, че напускат нейната парламентарна група, съобщиха полски медии в петък.

Досега групата на ПиС в 460-местния Сейм наброяваше 232 депутати. С напускането на Збигнев Гижински, Малгожата Яновска и Аркадиуш Чарториски групата на управляващите става 229, тоест няма абсолютно мнозинство.

На пресконференцията днес Гижински каза, че се основава нова парламентарна група "Изборът на Полша" с председател Яновска и подпредседател Чарториски. Той увери, че инициативата съвсем не е "дейност за отдаване на концесия", както е станало модно напоследък.

Гижински обеща, че новата формация няма "да търгува" с т.нар. Обединена десница, за да подобри позициите си, а ще работи за засилването на надеждите на онези, които "като нас бяха изоставени от ПиС в един момент". "Убедени сме, че ако ПиС не се откаже от поетия път, парламентарната ни група ще се разширява, включително с депутати от ПиС", заключи депутатът.

Малгожата Яновска обясни, че един от поводите за нейното решение е недоволството й от политиката на ПиС в енергетиката. По думите й ПиС се отклонява от предизборното си обещание, че конвенционалната енергетика (тоест основаната на въглища) гарантира националната сигурност.

Новинарската телевизия Те Фау Ен 24 припомни, че през май Гижински е гласувал в подкрепа за кандидатурата на опозицията за поста застъпник на обществения интерес (омбудсман). На пресконференцията той беше запитан дали напускането му на групата на ПиС е свързано с факта, че през януари членството му в нея е било замразено, защото се бил ваксинирал с привилегии срещу коронавируса. Збигнев Гижински заяви, че в случая "цялата тази работа няма никакво значение".

mediapool.bg