Кламер БГ - Новини: Полският премиер заяви, че Полша е неразбрана и дискриминирана от ЕС

Полският премиер заяви, че Полша е неразбрана и дискриминирана от ЕС

Европа

|
Пон, 20 Март 2023г. 19:13ч.
Полският премиер заяви, че Полша е неразбрана и дискриминирана от ЕС

Матеуш Моравецки, Сн. ЕПА/БГНЕС

Полша е дискриминирана от Брюксел поради липса на разбиране на промените, настъпващи след политическата трансформация, заяви министър-председателят Матеуш Моравецки, предаде полската новинарска агенция ПАП за БТА.

Моравецки направи това твърдение в Хайделбергския университет в Германия днес в реч, озаглавена "Европа в исторически повратен момент".

Той каза, че Полша изпитва дискриминация от страна на ЕС "поради пълната липса на разбиране на реформите, които една страна, излизаща от посткомунизма, първо от комунизма, а след това от посткомунизма, трябва да направи".

Моравецки също така обвини институциите на ЕС, че се намесват във "вътрешните спорове на Полша... под лозунга за защита на върховенството на закона".

По-нататък той заяви, че "в Полша имаме същото разбиране за понятието "върховенство на закона" като в Германия".

Моравецки се оплака и от това, че ЕС не оказва достатъчна подкрепа на Полша, когато става въпрос за финансиране на украинските бежанци, намерили подслон в страната.

"Нашето разбиране за европейските ценности със сигурност включва подкрепа за съсед в нужда", каза той. "Въпреки това получихме минимална помощ и в този контекст виждаме различно отношение към държави в една и съща ситуация, а това е определението за дискриминация, нали?", допълни той.

mediapool.bg