Кламер БГ - Новини: Полският президент ще присъства на зимната олимпиада в Пекин

Полският президент ще присъства на зимната олимпиада в Пекин

Свят

|
Ср, 19 Ян 2022г. 12:31ч.
Полският президент ще присъства на зимната олимпиада в Пекин

Анджей Дуда

Президентът на Полша Анджей Дуда ще присъства на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. и ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин, потвърди негов високопоставен съветник пред Ройтерс. Това се случва на фона на призивите на редица западни държави за дипломатически бойкот на игрите.

Към бойкота на САЩ в знак на протест срещу положението с човешките права в Китай се присъединиха Австралия, Великобритания, Канада и Япония.

"Полша е суверенна държава и сама решава политиката си спрямо Китай. . . Полша е съюзник на Съединените щати, но също така има много приятелски отношения с Китай", заяви пред Ройтерс съветникът на Дуда по въпросите на външните работи Якуб Кумоч.

Официални лица заявиха пред Ройтерс, че тъй като отношенията на Полша със САЩ са се влошили при управлението на президента Джо Байдън, вече не е в интерес на Полша да продължава да критикува Китай само за да угоди на американците.

Отношенията на полския президент с Китай напоследък са положителни, като той се появи изненадващо на срещата на върха 17+1 с Китай, докато други централноевропейски държави изпратиха по-нископоставени представители. Дуда заяви, че Полша планира да се възползва от географското си положение, за да увеличи ролята си в търговията между Европа и Китай.

Държавната информационна агенция на Полша ПАП първа съобщи за плана на Дуда да присъства на Олимпийските игри в Пекин.

Нидерландия и Дания също обещаха да се присъединят към дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Китай отрича да нарушава човешките права и осъди бойкота като предателство към олимпийските принципи.

mediapool.bg