Кламер БГ - Новини: Радев се включи в "разгромяването" на македонския език

Радев се включи в "разгромяването" на македонския език

България

|
Пет, 08 Май 2020г. 16:47ч.
Радев се включи в "разгромяването" на македонския език

Подкрепата за европейската интеграция на Северна Македония не може да е за сметка на българската история и език, каза президентът Румен Радев в петък.

Той се срещна с представители на Българската академия на науките, която подготви сборник с цел да докаже, че няма македонски език. Книгата “За официалния език на Република Северна Македония“ предизвика втвърдяване на позициите в югозападната ни съседка, която обяви, че не приема оспорване на идентичността й, в това число и езика.

“Държавният глава оцени високо приноса на научната общност у нас в защита на българския език и историческата истина“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според БАН не съществува македонски език, а само разновидност на българския.

На фона на “офанзивата“ на БАН срещу македонския език бившият премиер и лидер на СДСМ Зоран Заев обяви, че "Северна Македония очаква България да продължи да бъде искрен приятел" и очаква двустранните спорове да бъдат решени.

На срещата на лидерите на ЕС и Западните Балкани по-рано тази седмица премиерът Бойко Борисов подкрепи европейския път на Скопие, но даде да се разбере, че България е готова да реагира в преговорния процес, ако не бъдат решени спорните исторически въпроси.

Президентът на Северна Македония и служебното правителство обаче обявиха, че не са готови на никакви преговори по теми, засягащи идентичността на страната им, в това число и езика.

ЕС от своя страна призова Скопие да спазва договорите със София и Атина, ако иска да постигне осезаеми резултати.

Провокация след провокация

Заев каза, че тази позиция на София е била "провокирана" от опозицията в Скопие, създавайки напрежение, което може да бъде преодоляно с разум, отговорност и приятелство, в духа на договора за добросъседство.

"Очаквам също българската страна да продължи да храни приятелски чувства към нашата страна, нашите народи са близки и приятелски, правителствата са близки и ние вярваме, че ще продължим да сътрудничим в бъдеще" каза Заев на пресконференция в четвъртък.

Правителството на Заев подписа Договора за добросъседство с България и показа, че е готово на отстъпки, за да придвижи Скопие към ЕС, но правителството му подаде оставка и през юни или юли предстоят избори. Другата голяма партия – проруската ВМРО-ДПМНЕ, обаче следва противоположна политика и ако спечели властта, се очаква промяна на курса в Скопие.

"Ние /воденото от него правителство/ намерихме решения на отворените въпроси, които доведоха до приятелство със съседите", каза Заев, коментирайки изявлението на българския премиер Бойко Борисов, че България е казала кои са нейните условия, за да бъде приета Република Северна Македония в Европейския съюз, и посъветва македонците "да не поставят невъзможни условия".

Може ли България да капитализира подкрепата към Скопие?

Атибългарските кръгове в Скопие в последните две години редовно се подхранват от коментарите на т.нар. патриоти в българското правителство и дебатът в Скопие се изражда.

България оказа сериозна помощ за евроатлантическата перспектива на Скопие, но обтягането на отношенията и затъването в неразрешими спорове й пречи да капитализира влиянието си. В същото време втвърдяването на позициите засилва резервите в други страни членки на ЕС дали Северна Македония е готова за членство.

Заев каза, че "въпросът за Гоце Делчев ще бъде решен в духа на "общата история", с която се гордеят и македонският, и българският народ".

Работата на двустранната историческа комисия обаче е блокирана.

Според българската страна това се прави умишлено от македонските участници в нея.

Комисията бе създадена съгласно Договора за добросъседство от 2017 година, но не успя да стигне до съгласие за Средновековието и за историческата личност на Гоце Делчев.

Представители на Северна Македония в комисията са започнали да оспорват и постигнатия по-рано компромис за цар Самуил като български владетел.

Тепърва предстои и периодът на Втората световна война, който се очертава като най-спорен. Македонските представители обаче поискаха комисията да си вземе почивка.

Очакванията са, че комисията изчаква формирането на следващото македонско управление, което не е ясно дали ще е готово на отстъпки към България.

БАН: Няма македонски език

На този фона учени от БАН представиха книгата "За официалния език на Република Северна Македония".

"Не е ново откритие, че езикът, който говорят в Северна Македония, е писмено-регионална норма на българския език. Македонски език няма", каза зам.-председателят на БАН проф. Васил Николов пред бТВ в петък.

Той каза, че българската езикова диаспора е обширна и на нейната територия има няколко различни норми. По думите му през последните 75 г. диаспората е изкуствено променяна, за да се отдалечи от книжовния български език.

Българските учени са провокирани да напишат книгата, след като техните колеги в Северна Македония приемат харта за македонския език, в която са били казани много неистини.

"Експертите у нас доста възразиха. Затова решихме да поканим най-добрите историци и езиковеди, които да подготвят текст за произхода на македонския език. Последното такова проучване е от 1979 г.", уточни проф. Николов.

По думите му е голям проблем за хората в Северна Македония да не би да се търси промяна в тяхната идентичност.

"Ние ясно казваме - това е вариант на българския език и не ги караме да се чувстват българи. Етническото самосъзнание е нещо лично. Проблемът не е съществувал преди 100 г.", каза ученият.

Според него трябва да бъдат създадени по-широки контакти между двете страни.

Проф. Николов допълни, че в учебниците също трябва да настъпят някои промени и ясно да бъдат разказани фактите.

Също така допълни, че езиковедите предлагат да има северномакедонски български език.

mediapool.bg